BIHNAJNOVIJE VIJESTIPOLITIKA

Ministar vanjskih poslova BiH Konaković razgovarao sa visokim predstavnikom Schmidtom

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt čestitao je Elmedinu Konakoviću imenovanje na dužnost ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine te pozdravio brzo formiranje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom. Sastanku je prisustvovao i zamjenik ministra Josip Brkić, javlja Anadolija.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskom procesu na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, sa posebnim osvrtom na kandidatski status Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropsku uniju (EU).

Visoki predstavnik Schmidt je čestitao Konakoviću imenovanje na dužnost ministra vanjskih poslova te pozdravio brzo formiranje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Kazao je da je vrijeme da se u Bosni i Hercegovini dese pozitivne promjene jer to građani očekuju. Dodao je da Bosna i Hercegovina, nakon dobijanja kandidatskog statusa, sada treba činiti “korak po korak” na svom europskom putu, istakavši spremnost OHR da u tom cilju pruži podršku, ekspertizu i konstruktivnu razmjenu mišljenja.

Ministar Konaković je istakao da su europske integracije, saradnja sa NATO-om i regionalna saradnja vanjskopolitički prioriteti Bosne i Hercegovine. Naglasio je da smo svjesni obaveza nakon dobijanja kandidatskog statusa, te iskazao opredjeljenost za provedbu neophodnih reformi na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Zamjenik ministra Brkić se osvrnuo na saradnju Bosne i Hercegovine i Sjevernoatlantskog saveza sa fokusom na usvojene Programe reformi kao političkog i pravnog okvira saradnje naše zemlje sa NATO-om.

Na sastanku je razgovarano i o predstojećoj Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja će se održati u februaru ove godine, kao i saradnji u regiji zapadnog Balkana.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker