Vijesti iz Turske

Ministarstvo odbrane Azerbajdžana: Armenija nastavlja oružane provokacije

Armenske snage u ponedjeljak su pucale na položaje azerbajdžanske vojske na dva različita mjesta nastavljajući s oružanim provokacijama, saopštilo je Ministarstvo obrane Azerbejdžana, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju se navodi da je danas s položaja u blizini sela Arazdeyen, koji pripada armenskoj opštini Vedi, otvorena vatra na azerbejdžanske položaje u naselju Haydarabat, u Sedereku, u Nahcivanu, kao i tokom popodnevnih sati u selu Yukhari Ayrim u Kalbajaru.

Dodaje se da Azerbejdžanska vojska, koja je uzvratila, nije izvijestila o žrtvama.

Odnosi između bivših sovjetskih republika Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-ih godina prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Armenske snage su 27. septembra prošle godine započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi gradove i više od 300 naseljenih mjesta u toj regiji.

Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra 2020. godine postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predvidio je povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Aghdama. Ruske i turske mirovne snage su uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Ministarstvo #odbrane #Azerbajdžana #Armenija #nastavlja #oružane #provokacije

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker