BALKANNAJNOVIJE VIJESTI

Ministrica Šinko razgovarala sa Kiriscijem: Slovenija zahvalna Turkiye na sporazumu o žitu

Ministrica Irena Šinko je pozdravila intervenciju Turkiye u potpisivanju sporazuma između Rusije, Ukrajine, Turkiye i Ujedinjenih naroda, prema kojem se žito ponovo izvozi iz Ukrajine preko Crnog mora

Ljubljana

Ministrica poljoprivrede, šumarstva i ishrane Slovenije Irena Šinko razgovarala je danas na Brdu kod Kranja sa ministrom poljoprivrede i šumarstva Republike Turkiye Vahitom Kiriscijem, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Sloveniji na poziv svoje slovenske koleginice, javlja Anadolu Agency (AA).

Jučer je, na marginama bilateralnog sastanka ministara na Bledu, slovenačko-turski Upravni odbor za poljoprivredu i šumarstvo održao 4. sastanak, a danas je u dvorcu Brdo održan sastanak delegacija dvije zemlje, nakon čega je potpisan sporazum o daljoj saradnji.

Turski ministar, u pratnji državnog sekretara dr. Darija Krajčiča jučer je obišao neke od posebnosti Slovenije, između ostalog, posjetio je i lovište posebne namjene Brdo pri Kranju.

Slovenija i Turkiye imaju prijateljske odnose bez otvorenih pitanja, a uspješna saradnja bilježi se u oblastima poljoprivrede, ruralnog razvoja i šumarstva. Pravni osnov za međunarodnu saradnju je Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti poljoprivrede između Vlade Republike Slovenije i Vlade Republike Turkiye, potpisan krajem 2007. godine u Ankari. Na osnovu memoranduma formiran je Upravni odbor Slovenije i Turkiye, koji je jučer održao četvrti sastanak, a danas je potpisan i sporazum o jednogodišnjoj daljoj saradnji u oblastima poljoprivrede, šumarstva, sigurne hrane i zaštite bilja.

Ministrica Šinko je jučer već imala bilateralni sastanak sa turskim kolegom Kiriscijem, koji je danas nastavljen sa širom delegacijom. Razgovori su imali za cilj sagledavanje stanja u oblasti saradnje, razmjene praksi i sistemskih rješenja, te podrške sektorima različitim mjerama. U razgovoru je istaknuta buduća saradnja u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, održivog upravljanja šumama.

“Posebno je važno da se uspostavi direktna saradnja između nadležnih uprava za veterinarska i fitosanitarna pitanja. U ove dvije oblasti saradnja mora biti što bolja i što brža, jer nam je u slučaju izvoza životinja, namirnica životinjskog porijekla, nusproizvoda i stočne hrane potreban veterinarski izvozni certifikat. Ovo je službeni dokument koji potvrđuje da pošiljka ispunjava zahtjeve zemlje uvoznice“, naglasila je slovenska ministrica i dodala:

“Tokom današnjeg bilateralnog sastanka moj gost i ja razgovarali smo i o ekonomskoj saradnji dvije zemlje i povećanju robne razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Činjenica je da u svjetlu povećane robne razmjene između dvije zemlje svakako trebamo više biti angažovani na poljoprivrednim i prehrambenim sajmovima i drugim privrednim manifestacijama kako u Turkiye tako i u Sloveniji”.

Dvoje ministara dotakli su se i osiguravanja prehrambene sigurnosti u međunarodnom kontekstu, što je jedan od ključnih globalnih izazova, a ni Slovenija nije izuzetak. Učinak ruske invazije ogleda se u povećanju troškova u cijelom lancu snabdijevanja hranom i destabilizaciji poljoprivrednih tržišta, poremećajima u trgovinskim tokovima iz Ukrajine i Rusije i globalnoj sigurnosti hrane.

Ministrica Šinko je toplo pozdravila intervenciju Turkiye u potpisivanju sporazuma između Rusije, Ukrajine, Turkiye i Ujedinjenih naroda, prema kojem se žito ponovo izvozi iz Ukrajine preko Crnog mora.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turkiye Vahit Kirisci zahvalio je ministrici Šinko na gostoprimstvu koje je Slovenija za dva dana ukazala turskoj delegaciji i pozvao ministricu u posjetu Turkiye.

“Sastanak Upravnog odbora bio je vrlo produktivan. Drago mi je da će dvije zemlje nastaviti sarađivati ​​u razmjeni znanja i iskustava u različitim oblastima”, rekao je Kirisci.

Sljedeći, peti sastanak upravnog odbora održat će se sljedeće godine u Turkiye.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker