POLITIKA

Moramo zadržati zamah i odmah krenuti sa njegovom implementacijom

Kosovo i Srbija moraju da sprovedu sve dogovorene sporazume, poručio je danas komesar Evropske unije za proširenje i susedstvo Oliver Varhelyi, koji je posetu Kosovu započeo razgovorom sa predsednicom Vjosom Osmani, javlja Anadolija.

Komesar Varhelyi je u izjavi medijima nakon sastanka govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, rekao da obe strane moraju da sprovedu dogovorene sporazume.

„Smatramo da je ostvaren napredak u prošloj godini, sada je od suštinskog značaja da obe strane ispune i sprovedu obaveze bez odlaganja, jer moramo da zadržimo zamah i moramo odmah da krenemo dalje sa njegovom implementacijom”, kazao je Varhelyi.

On je naveo da je dovoljno citirati zaključke Saveta EU iz februara ove godine u kojima se kaže da Savet apeluje na obe strane da u potpunosti i bez uslova sprovedu obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. o osnivanju Zajednica opština sa srpskom većinom.

Varhelyi je kazao da se razgovaralo o pitanju reformi i dostignućima u poslednjih šest godina od kada je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji između EU i Kosova. On je kazao da reforme moraju biti kontinuirane i primenjive.

Takođe pozdravio posvećenost Vlade Kosova unapređenju pravosudnog sistema u borbi protiv korupcije.

Predsednica Osmani je kazala da je posvećenost Kosova Evropskoj uniji nepokolebljiva i da je potvrda toga prijava za članstvo u Uniji.

„U poslednjih nekoliko meseci, Republika Kosovo je preduzela odlučne korake da Kosovo približi Evropskoj uniji, kao što sam ranije pomenula, to je bilo vođeno voljom našeg naroda i našim opredeljenjem za budućnost i vrednostima koje nas ujedinjuju. Stoga ostajem u nadi da će ovo životno opredjeljenje biti jednako proaktivno od strane naših evropskih partnera i da će se politika proširenja videti kao jedina prilika da Evropa pronađe slobodu i mir“, naglasila je Osmani.

Kosovska predsednica je podsetila i da će posle, kako je rekla, dugih i nepravednih odlaganja, od 1. januara sledeće godine zahvaljujući viznoj liberalizaciji Kosovo biti bliže EU.

Komesar Varhelyi se sastao i sa premijerom Albinom Kurtijem, a najavljeni su i sastanci sa predstavnicima opozicije i civilnog društva, te poseta Severnoj Mitrovici.

Tokom posete Kosovu evropski komesar će sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova Xhelalom Sveclom inaugurisati “Program za unutrašnje poslove EU-Kosovo”.

“Ovaj program EU, finansiran sa 6,5 miliona evra, realizovaće se u periodu od tri godine, uz podršku Francuske, Italije i Belgije. On će doprinijeti jačanju kapaciteta kosovskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i ojačaće međunarodnu saradnju”, navedeno je iz Kancelarije EU na Kosovu.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Moramo #zadržati #zamah #odmah #krenuti #njegovom #implementacijom

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker