BALKAN

Na vanrednoj sjednici razmatrano korištenje letjelica u gašenju požara

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je danas održalo vanrednu sjednicu kojoj su prisustvovali predsjedavajući Željko Komšić i član Šefik Džaferović, javlja Anadolu Agency (AA).

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine primilo je k znanju informaciju Ministarstva sigurnosti BiH o djelovanju kanadera iz Republike Hrvatske na gašenju požara u Širokom Brijegu, na osnovu bilateralnog sporazuma između BiH i Republike Hrvatske”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Od Ministarstva sigurnosti BiH zatraženo je da u budućim situacijama ispita mogućnost angažmana istih ili sličnih letjelica na gašenju požara i pomoći civilnim organima na teritoriji BiH.

“Također, od Ministarstva sigurnosti BiH se traži da nastavi sa ovakvom vrstom prakse, pozivajući se na bilateralne ugovore i sporazume sa susjednim državama, te druge dostupne međunarodne mehanizme i da hitno reaguje, u slučaju bilo kakve dojave, u gašenju požara na teritoriji BiH”, navodi se u saopštenju.

Predsjedništvo BiH pozvalo je visokog predstavnika za BiH da se uključi u rješavanje novonastale situacije u vezi sa gašenjem požara u Bosni i Hercegovini, da iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi se mogle upotrijebiti letjelice kojima raspolaže BiH, bilo vojne, bilo civilne, te da se omogući njihov hitan angažman u svim situacijama koje to zahtijevaju.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#vanrednoj #sjednici #razmatrano #korištenje #letjelica #gašenju #požara

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker