SVIJET

Nakon razornog zemljotresa Haiti pogodila i tropska oluja Grace

 Nakon zemljotresa jačine 7,2 stepeni po Richteru koji je u subotu pogodio Haiti, ovu državu je zahvatila i tropska oluja Grace, javlja Anadolu Agency (AA).

Lokalni zvaničnici navode kako su obilne padavine i snažan vjetar zahvatili jugozapad Haitija, u kojem je zemljotres uzrokovao najveću štetu.

Obilne padavine zahvatile su i glavni grad Port-au-Prince.

Premijer Haitija Ariel Henry u izjavi za medije kazao je kako se suočavaju s izvanrednom situacijom.

Gede Peterson, direktor bolnice Les Cayes, ističe kako su planirali postaviti šatore ispred bolnice kako bi zbrinuli povrijeđene u zemljotresu, ali da su zvaničnici kazali da to ne bi bilo sigurno.

Očekuje se da se tropska oluja Grace, nakon Haitija, uputi prema Jamajci i Kubi.

U subotnjem zemljotresu jačine 7,2 stepeni poginulo je 1.419 osoba, dok je povrijeđeno više od 6.900. U Haitiju je proglašeno vanredno stanje.

Jedan od najrazornijih zemljotresa ovog stoljeća u svijetu, 12. januara 2010. godine pogodio je Haiti. U zemljotresu jačine 7 stepeni, koji je pogodio jug zemlje, prema zvaničnim podacima poginulo je 316.000 ljudi, dok je povrijeđeno više od 300.000.

Više od 1,3 miliona ljudi ostalo je bez krova nad glavom.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Nakon #razornog #zemljotresa #Haiti #pogodila #tropska #oluja #Grace

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker