POLITIKA

Narodna skupština RS usvojila zakone o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika i o dopuni Krivičnog zakonika

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) usvojila je danas na 20. posebnoj sjednici Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, uz jedan amandman koji je postao sastavni dio zakona, kao i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Oba zakona usvojena su po hitnom postupku i na prijedlog klubova poslanika SNSD, SDS, PDP, DEMOS, SP, DNS, US, SPS, NPS i poslaničke grupe NDP.

Poslanici svih stranaka sa sjedištem u RS-u usvojili su i odluke kojima oba zakona stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS.

Narodna skupština usvojila je i zaključak kojim podržava zaključke koji su usaglašeni 26. jula u Narodnoj skupštini RS-a na sastanku predsjednika političkih partija sa sjedištem u RS-u, koje imaju narodne poslanike.

U jednom od tih zaključaka se navodi:

“Mi predstavnici stranaka iz RS odbacujemo nametnute odluke visokog predstavnika, smatramo ih neprihvatljivim i ništavnim. Smatramo da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavniika u zajedničkim institucijama, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona.”

Podržan je i zaključak koji glasi:

“Odbacujemo svako nametanje odluka u BiH, te konstatujemo da visoki predstavnik nije legalno izabran u skladu sa predviđenom procedurom.”

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Narodna #skupština #usvojila #zakone #neprimjenjivanju #odluke #visokog #predstavnika #dopuni #Krivičnog #zakonika

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker