POLITIKA

NATO i britanske snage se neće vratiti u Afganistan

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Wallace izjavio je kako prihvata da je Afganistan pod kontrolom talibana te da se NATO i britanske snage neće vratiti u tu zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Govorio je o trenutnoj situaciji u Afganistanu i evakuaciji britanskih građana i Afganistanaca koji rade za Britance iz glavnog grada Kabula.

Na pitanje jesu li talibani dobili rat, Wallace je odgovorio:

“Ne znam za pobjedu, pretpostavljam, prihvaćam da je zemlja pod kontrolom talibana. Ne morate biti politolog da biste shvatili gdje smo.”

Govoreći o povratku NATO i britanskih snaga u Afganistan Wallace je rekao da se ne planiraju vratiti.

“Sjedinjene Američke Države su jasno dale do znanja da ne namjeravaju ostati, a to nam ostavlja težak izbor”, kazao je britanski ministar.

Potvrdio je da je evakuisano osoblje britanske ambasade u Kabulu.

Navodeći da je 300 osoba s britanskim pasošima jučer napustilo Afganistan, Wallace je napomenuo da Vlada ima za cilj evakuisati još 1.500 ljudi u 24 do 36 sati ili malo duže. Naglasio je da će Vlada učiniti sve da te ljude evakuiše iz Afganistana do 31. augusta.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije savjetovalo je više od 4.000 britanskih građana za koje se smatra da su u Afganistanu da napuste tu zemlju.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#NATO #britanske #snage #neće #vratiti #Afganistan

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker