POLITIKA

Ne mogu da prihvatim uslovljavanje od Srbije

Premijer Kosova Albin Kurti je nakon sastanka na visokom nivou u dijalogu Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, izjavio je da nije bilo rezultata zato što nije mogao da prihvati uslovljavanje primene Osnovnog sporazuma o normalizaciji od strane Srbije, javlja Anadolu.

Kurti je u obraćanju novinarima u Briselu kazao da je on predložio redosled koraka kako primeniti Osnovni sporazum iz Brisela od 27. februara i Aneks sporazuma iz Ohrida od 18.marta, dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije izneo nikakav predlog.

“Sastanak nije imao neki rezultat. Nije moglo biti kompromisa, jer ne može biti kompromisa između predloga sa redosledom i starog uslovljavanja”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je kazao da je na današnjem sastanku tražio da vidi predlog Srbije za primenu Osnovnog sporazuma, ali da evropski posrednici nisu bili u mogućnosti da mu ga pokažu.

“Nakon sastanka su mi predata dva lista koja su bila samo na engleskom i na srpskom na ćirilici što predstavlja dokument star najmanje šest meseci, što je bio dokument uslovljavanja Srbije da se prvo mora sprovesti Zajednica opština sa srpskom većinom, sporazum od pre deset godina, a onda eventualno možemo preći na primenu Osnovnog sporazuma“, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je kazao da član 10 Osnovnog sporazuma predviđa da se svi predhodno postignuti sporazumi moraju primeniti, ali ne da se bira koji će se sprovesti.

“Ja takvo uslovljavanje nisam prihvatio, ali nažalost evropski posrednik Lajčak je to uslovljavanje prihvatio”, kazao je Kurti i dodao da to dovodi u pitanje Lajčakovu poziciju kao posrednika.

U vezi puta do novih izbora u opštinama na severu Kosova, Kurti je odgovarajući na pitanja novinara, rekao da gradonačelnici ne mogu biti primorani da podnesu ostavku u ime bilo koga. On je kazao da zbog kolektivne ostavke predstavnika Srpske liste ne mogu da ispaštaju aktuelni gradonačelnici Albanci.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#mogu #prihvatim #uslovljavanje #Srbije

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker