BALKAN

Ne postoji zajednička država BiH, već država BiH

Ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama (UN) izjavio je na večerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a da ne postoji “zajednička država BiH“, već država BiH u čijem sastavu je i entitet Republika Srpska, a da je država ta koja ima međunarodni subjektivitet, javlja Anadolu.

Lagumdžija se obratio na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a koju je o situaciji u BiH sazvala Rusija, a na kojoj su govorili i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Ističući kako smatra da nije bilo potrebe za ovom vanrednom sjednicom jer je redovni sastanak o situaciji u BiH već zakazan za 15. maj, Lagumdžija je izrazio bojazan što se Vijeće sigurnosti instrumentalizira kao javna pozornica na štetu BiH.

“Nema to veze sa zabrinutošću za BiH, već sa zloupotrebom moći Ruske Federacije koja je više puta naglasila svoju zabrinutost o jednom dijelu BiH“, kazao je Lagumdžija.

Naglasivši da ne postoji “zajednička država BiH“, Lagumdžija je poručio da postoji država Bosna i Hercegovina i entitet Republika Srpska unutar te države.

Donošenje pisma članice Predsjedništva BiH Cvijanović na Vijeće sigurnosti, bez konsultacije drugih članova Predsjedništva BiH i EUFOR-a, Lagumdžija smatra zloupotrebom poslovnika Vijeća sigurnosti i degradacijom institucije Predsjedništva BiH.

Pismo je i njegovim sadržajem ocijenio šturim i oprečnim Ustavu Bosne i Hercegovine.

“Države članice su te koje se obraćaju Vijeću sigurnosti UN-a, a ne administrativne jedinice država. Ovo je direktni napad na suverenitet i političku nezavisnost BiH. Samo BiH ima međunarodni pravni subjektivitet, a vanjska politika nije u nadležnosti entiteta. BiH je u proteklih nekoliko godina suočena s nekoliko izazova, ali uglavnom zbog djelovanja vlasti Republike Srpske koje podrivaju ustavno-pravni poredak i koriste zapaljivu retoriku, ograničavaju slobodu mišljenja i okupljanja i podižu političke i etničke tenzije“, istakao je Lagumdžija.

Optuživši vlasti RS-a da su pokrenule poteze za potencijalno odcjepljenje od BiH, Lagumdžija je kazao da i odluke Narodne skupštine RS-a predstavljaju direktni udar na institucije BiH, posebice Ustavni sud.

Lagumdžija je također kazao kako je jedina svrha sazivanja večerašnjeg sastanka Vijeća sigurnosti da se izvrši pritisak na povlačenje teksta rezolucije o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Kultura sjećanja žrtava genocida u Srebrenici ne smije biti kultura poricanja, već kultura sjećanja da se genocid nikad nikom ne ponovi. BiH je punopravna članica UN-a od svoje nezavisnosti, istog dana je postala članica sa Hrvatskom i Slovenijom. Moramo poštovati pravno obavezujuće presude UN-ovih sudova i tribunala“, poručio je Lagumdžija.

Pozvao je na procesuiranje negatora genocida u Srebrenici, a na prijedloge srbijanskih čelnika za regionalnu diskusiju, kazao je da treba razgovarati o provedbi presuda haškog tribunala i kako da gradimo bolju budućnost na temeljima istine.

“Već 30 godina slušamo kako vlasti Srbije dovode u pitanje presude haškog tribunala i pojedinci i vlasti slave ratne zločine, umjesto da na to gledaju kao na najmračnije poglavlje evropske historije“, naglasio je Lagumdžija.

Ambasador BiH u UN-u je poručio da prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici nije prijetnja srpskom narodu, već pojedincima osuđenim za genocid i zločine.

“Ne postoje genocidne nacije, već postoje zločinci koji su odgovorni za genocid. Poricanje je posljednja faza genocida i to je forma diskreditacije mrtvih i brutalizacija koja omogućava ponavljanje zločina. To nije društvo koje želimo ostaviti našoj djeci i budućim generacijama“, poručio je Lagumdžija.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#postoji #zajednička #država #BiH #već #država #BiH

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

https://jonnar.com/judi-bola/

https://hometree.pk/wp-includes/judi-bola/

https://www.ucstarawards.com/wp-includes/judi-bola/

https://firstchoicemedico.in/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bestbidonline.co.za/judi-bola/

http://shinesensory.com.au/wp-includes/situs-judi-bola/

https://www.agileextreme.com/judi-bola/

https://pumpera.com.my/judi-bola/

https://www.decorideas.lt/wp-includes/judi-bola/

https://zakaz-loft.ru/judi-bola/

https://sproutemedia.com/wp-includes/judi-bola/

https://votership.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://freebitco.dev/wp-includes/judi-bola/

https://sargamdubai.com/wp-includes/judi-bola/

https://hugeplr.com/situs-judi-bola/

https://www.business-actions-liberte.fr/judi-bola/

https://vednandini.com/judi-bola/

https://rasa-electric.com/judi-bola/

http://daynauanthanhmai.com/judi-bola/

https://rocmont.com/situs-judi-bola/

https://potluckchefs.com/wp-includes/judi-bola/

https://rw-design.cz/wp-includes/judi-bola/

https://artifakt.space/wp-includes/judi-bola/

https://clubhousehotel.com.ar/situs-judi-bola/

https://azmooniha.com/wp-includes/judi-bola/

https://discountrealty.online/wp-includes/judi-bola/

https://www.bobmilano.it/wp-includes/judi-bola/

https://www.oligoflowersbeauty.it/sbobet88/

https://masterclassartacademy.com/wp-includes/judi-bola/

https://bartarazkhod.ir/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bidirdioglu.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://sadirista.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://verticalsprout.com/wp-includes/judi-bola/

https://asanmohaseb.com/judi-bola/

https://spinerco.com/judi-bola/

https://sagartools.com/judi-bola/

https://shahdaab.com/judi-bola/

https://ambriasupply.com/sbobet/

https://www.coleccionantiguedad.com/judi-bola/

http://telebazaryabi.com/judi-bola/

https://www.keerthanuimitations.com/wp-includes/judi-bola/

https://extraordinarylifemagazine.com/wp-includes/judi-bola/

https://mawassim.com/wp-includes/judi-bola/

https://nautiaf.com/wp-includes/sbobet/

https://mob-land.com/

https://duarteveiculosonline.com.br/

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker