Vijesti iz Turske

Nećemo odobriti prijem u NATO sve dok Švedska dopušta spaljivanje Kur’ana pod policijskom zaštitom

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da ta zemlja neće dati zeleno svjetlo za prijem Švedske u NATO sve dok vlasti te skandinavske zemlje dopuštaju spaljivanje Kur’ana pod policijskom zaštitom, javlja Anadolija.

“Nećemo reći da ulasku Švedske u NATO sve dok dopuštate da naša sveta knjiga Kur’an, bude spaljena, raskomadana i da se to radi uz odobrenje vašeg sigurnosnog osoblja“, rekao je Erdogan. pozivajući se na nedavno spaljivanje Kur’ana u glavnom švedskom gradu Stockholmu.

Erdogan je kazao da Turkiye pomno prati razvoj događaja u vezi s procesom proširenja NATO-a u kontekstu zajedničkog zahtjeva za prijem koji su predale Finska i Švedska.

“Naš pogled na kandidaturu Finske je pozitivan, ali nije takav kada je u pitanju Švedska“, rekao je Erdogan i time signalizirao spremnost Ankare da podrži kandidaturu Finske za NATO odvojeno od Švedske.

Njegove su primjedbe uslijedile nakon što je dansko-švedski ekstremist Rasmus Paludan prošle sedmice spalio primjerke Kur’ana u dvije odvojene prilike, prvo ispred turske ambasade u Stockholmu, a zatim kasnije ispred džamije u Danskoj. Paludan je također rekao da će svakog petka spaljivati muslimansku svetu knjigu sve dok Švedska ne bude primljena u NATO savez.

Švedska i Finska službeno su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u prošlog maja, a ta njihova odluka je potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je započeo 24. februara 2022. godine.

Prema memorandumu potpisanom prošlog junu između Turkiye, Švedske i Finske, dvije nordijske zemlje obvezale su se poduzeti korake protiv terorista kako bi stekle članstvo u NATO savezu.

U sporazumu su se Švedska i Finska složile da neće pružati podršku terorističkim grupama kao što su PKK i njegovi ogranci i teroristička organizacija FETO, te da će izručiti u Turkiye osumnjičene za terorizam.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Nećemo #odobriti #prijem #NATO #sve #dok #Švedska #dopušta #spaljivanje #Kurana #pod #policijskom #zaštitom

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker