Vijesti iz Turske

Nezavisna palestinska država ključna za mir i stabilnost regije

Predsjednik Republike Turkiye Repep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak, nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ankari, kako je nezavisna palestinska država s glavnim gradom istočnim Al-Qudsom (Jerusalemom) ključ mira i stabilnosti cijele regije, javlja Anadolu.

Erdogan je danas u Ankari uz najviše državničke počasti dočekao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, a nakon susreta iza zatvorenih vrata održana je zajednička konferencija za novinare.

Erdogan je podvukao kako će njegova zemlja nastaviti pružati svaku podršku Palestini.

“Turkiye će nastaviti podržavati Palestinu na najjači mogući način, te dati sve od sebe za dobrobit Palestinaca“, rekao je Erdogan, te dodao:

“Važno je da se međunarodna zajednica, a posebno Ujedinjene nacije, angažiraju oko palestinskog pitanja.“

Naglasio je kako Turkiye ne može prihvatiti akcije usmjerene na promjenu povijesnog statusa quo svetih mjesta, posebno kada je riječ o džamiji Al-Aqsa.

Erdogan je ponovio stav Turkiye o podršci nezavisnoj palestinskoj državi.

“Uspostava nezavisne palestinske države s istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom na granicama iz 1967. na temelju parametara UN-a, ključna je za mir i stabilnost cijele naše regije”, poručio je Erdogan.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je tokom obraćanja zahvalio predsjedniku Erdoganu, turskoj državi i turskom narodu za podršku koju pružaju palestinskoj borbi.

“Veoma nam je važna podrška Turkiye nezavisnosti palestinskog naroda, koju pruža braneći Al-Quds”, rekao je Abbas.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Nezavisna #palestinska #država #ključna #mir #stabilnost #regije

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker