BALKAN

Njegova naučna djela i dalje žive

Fikret Karčić, profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu i bivši predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, preminuo je na današnji dan 2022. godine, prenosi Anadolu.

“Babino preseljenje je došlo iznenada za sve nas. Kako vrijeme odmiče primjećujemo koliko je babo činio srž naše porodice i naših života. Nakon što se dugo i hrabro izborio s kancerom i hemoterapijama, na kraju je u zadnjem talasu COVID-19 preselio. Često je govorio ‘Čovjek snuje, a Bog određuje’. Željno je isčekivao zasluženu penziju i lagan tempo pisanja naučnih i publicističkih radova“, izjavio je za agenciju MINA dr. Hikmet Karčić, sin rahmetli profesora Karčića.

Dodao je da porodicu posebno raduje to što njegova djela i dalje žive.

“Nedavno je prestižni njemački izdavač ‘Springer’ objavio njemački prijevod njegovog udžbenika ‘Istorija šerijatskog prava’ iz 1987. godine. A ove godine je Media centar Islamske zajednice objavio knjigu njegovih kolumni pod naslovom ‘O tome se govori’“, naglasio je Hikmet Karčić.

Fikret Karčić je rođen u Višegradu 1955. godine. Srednješkolsko obrazovanje je stekao u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Godine 1978. završio je Pravni fakultet u Sarajevu. Stepen magistra i doktora nauka stekao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1985., odnosno 1989. godine.

Bio je profesor komparativne pravne historije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Predavao je na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, Marmara univerzitetu u Istanbulu, Međunarodnom islamskom univerzitetu Malezija, Univerzitetu u Oslu i Boise State University (SAD). Njegov glavni akademski interes bila je historija islamskog prava i institucija u Bosni i Hercegovini u postosmanskom periodu, reformistički pokreti u islamu, balkanski muslimani i komparativne pravne kulture.

Karčić je u dva mandata bio predsjednik Ustavnog suda Islamske zajednice. Bio je urednik Glasnika i dugogodišnji kolumnista IIN Preporod. Godine 2018. zajedno s dr. Enesom Karićem bio je dobitnik prestižne nagrade za životne djelo koje dodjeljuje Udruženje muslimanskih društvenih naučnika (UK).

Među objavljenim djelima Fikreta Karčića izdvajaju se „Šerijatski sudovi u Jugoslaviji 1918-1941″, “Društveno-pravni aspekt islamskog reformizma”, “The Bosniaks and the Challanges of Modernity: Late Ottoman and Hapsbury Times”, “Studije o šerijatskom pravu i institucijama”, “Metodi istraživanja u islamskim naukama“, “Muslimani Balkana: istočno pitanje u XX vijeku”, “The Other European Muslims: A Bosnian Experience”.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Njegova #naučna #djela #dalje #žive

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker