BALKAN

Obeležen 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave

Prijemom za učesnike međunarodnog naučnog skupa “Bošnjaci u društveno-političkim procesima od 1991. godine do danas”, završnom konferencijom, uručivanjem nagrada pobednicima literarnog konursa “I ja imam svoju zastavu” te podizanjem na jarbol bošnjačke nacionalne zastave uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka, u Novom Pazaru je u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) svečano obeležen 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave, javlja Anadolu.

Nakon što je podigla zastavu na jarbol, s kolegom Suljom Mustafićem, predsednikom Bošnjačkog vijeća Crne Gore, predsednica BNV Misala Pramenković navela je u obraćanju velikom broju okupljenih zvaničnika i građana iz Novog Pazara, regije Sandžak i regiona, kako iz godine u godinu Bošnjaci sve jače, glasnije, ponosnije i odlučnije govore o svom ponosu, o svom bajraku.

“Nacionalna obeležja i simboli su izuzetno važni za svaki narod, svaku naciju, ali za narode koji svoju snagu i brojnost ne mere desetinama i stotinama miliona pripadnika, značaj nacionalnih simbola je još veći. Ovaj naš ponosni bajrak predstavlja ukupnost našeg nacionalnog bića, jer ova tri zlatna liljana na grbu predstavljaju našu evropsku autohtonost na ovim prostorima. Ova tri polumeseca ukazuju na našu lepu islamsku versku tradiciju, a ova lepota bele boje ukazuje na našu trajnu posvećenost miru i slobodi, koji su jedini preduslov ostvarivanja bilo kog prava. Ovaj naš ponosni bajrak je i iznad ovih heraldičkih simbola izuzetno značajan, zato što on predstavlja konsenzus nas Bošnjaka, jer ovo je jedna od retkih stvari oko koje se svi Bošnjaci slažu i koju svi Bošnjaci predstavljaju”, izjavila je Pramenković.

Navela je da Bošnjaci na prostoru Sandžaka decenijama žive u miru i slozi s pripadnicima različitih vera i naroda te da je sada jedan od imperativa unutarbošnjački konsenzus oko vitalnih nacionalnih pitanja.

“Bošnjaci su kroz istoriju pokazali da su izuzetno miroljubiv i pacifistički nastrojen naroda. Mi decenijama i stolećima živimo u miru i blagostanju s pripadnicima različitih vera i naroda. Ono što je danas Bošnjacima preko potrebno i na čemu treba raditi jeste više razumevanja, saradnje i podrške između nas samih. Dakle, unutar našeg bošnjačkog korpusa moramo imati konsenzus oko osnovnih, vitalnih, nacionalnih interesa. Neka to bude tačka spajanja i polazna tačka, a neka sva druga polja, polje političkog delovanja, naučno polje, polje ekonomije, privrede, zaštite životne sredine, neka budu polja na kojima ćemo se takmičiti, ko će biti bolji i uspešniji i ko će dati više rezultata, stavljajući kolektivni ispred pojedinačnog i individualnog interesa. Bošnjaci imaju obavezu da pokažu odgovoran stav radi nas samih, radi amaneta koji nosimo, ali prevoshodno radi ove naše lijepe mladosti, koja nam je značajna perspektiva u budućnosti ako Bog da”, izjavila je Pramenković.

Navela je da zbog velike tragedije i saosećanja s palestinskim narodom ni ovaj praznik ne može proteći svečarski.

“BNV i Bošnjaci u Sandžaku i Republici Srbiji prošlogodišnju ceremoniju i ovaj svečani blagdan su dočekali neposredno nakon velike tragedije u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu. Nažalost, splet i lokalnih i globalnih okolnosti je takav da mi ni ove godine ne dočekujemo ovaj naš blagdan u dovoljno svečanoj atmosferi. Razlog tome jeste činjenica da se prethodnih meseci i ovih dana na području Palestine dešava nešto što predstavlja veliku nepravdu prema deci, ženama, starima, prema nejakima i po onome što se dešava to odgovara opisu genocida, jer se jedan narod pllanski i sistemski pokušava skloniti. Bošnjaci u Sandžarsku i Republici Srbiji te širom sveta suosećaju s narodom Palestine, zato što smo mi 1995. godine takođe preživeli genocid i naše rane su i dalje sveže i nisu zarasle. Na kraju svim Bošnjakinjama i Bošnjacima u Sandžaku, u republikama Srbiji i Crnoj Gori, našoj dragoj dijaspori razasutoj širom sveta kao niska tespiha, želim sretan, blagoslovljen i berićetan 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave uz želju da svaki naredni dočekujemo u miru, dobrom zdravlju, boljem društvenom ambijentu, boljim okolnostima, nacionalno svesniji, politički mudriji i zbijenih redova”, navela je Pramenković.

Dan bošnjačke nacionalne zastave, kao i ostali bošnjački nacionalni praznici utvrđeni su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na 3. redovnoj sednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine. Dan bošnjačke nacionalne zastave se slavi na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka, tada Muslimansko nacionalno veće Sandžaka.​​​​​​​Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Obeležen #maj #Dan #bošnjačke #nacionalne #zastave

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

https://jonnar.com/judi-bola/

https://hometree.pk/wp-includes/judi-bola/

https://www.ucstarawards.com/wp-includes/judi-bola/

https://firstchoicemedico.in/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bestbidonline.co.za/judi-bola/

http://shinesensory.com.au/wp-includes/situs-judi-bola/

https://www.agileextreme.com/judi-bola/

https://pumpera.com.my/judi-bola/

https://www.decorideas.lt/wp-includes/judi-bola/

https://zakaz-loft.ru/judi-bola/

https://sproutemedia.com/wp-includes/judi-bola/

https://votership.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://freebitco.dev/wp-includes/judi-bola/

https://sargamdubai.com/wp-includes/judi-bola/

https://hugeplr.com/situs-judi-bola/

https://www.business-actions-liberte.fr/judi-bola/

https://vednandini.com/judi-bola/

https://rasa-electric.com/judi-bola/

http://daynauanthanhmai.com/judi-bola/

https://rocmont.com/situs-judi-bola/

https://potluckchefs.com/wp-includes/judi-bola/

https://rw-design.cz/wp-includes/judi-bola/

https://artifakt.space/wp-includes/judi-bola/

https://clubhousehotel.com.ar/situs-judi-bola/

https://azmooniha.com/wp-includes/judi-bola/

https://discountrealty.online/wp-includes/judi-bola/

https://www.bobmilano.it/wp-includes/judi-bola/

https://www.oligoflowersbeauty.it/sbobet88/

https://masterclassartacademy.com/wp-includes/judi-bola/

https://bartarazkhod.ir/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bidirdioglu.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://sadirista.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://verticalsprout.com/wp-includes/judi-bola/

https://asanmohaseb.com/judi-bola/

https://spinerco.com/judi-bola/

https://sagartools.com/judi-bola/

https://shahdaab.com/judi-bola/

https://ambriasupply.com/sbobet/

https://www.coleccionantiguedad.com/judi-bola/

http://telebazaryabi.com/judi-bola/

https://www.keerthanuimitations.com/wp-includes/judi-bola/

https://extraordinarylifemagazine.com/wp-includes/judi-bola/

https://mawassim.com/wp-includes/judi-bola/

https://nautiaf.com/wp-includes/sbobet/

https://mob-land.com/

https://duarteveiculosonline.com.br/

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker