BALKAN

Obilježena 575. godišnjica najstarije džamije u Bosni i Hercegovini

Prigodnim programom koji je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini organizirala s Muftijstvom goraždanskim i Medžlisom islamske zajednice (MIZ) Ustikolina, u subotu je obilježena 575. godišnjica Turhan Emin-begove džamije u Ustikolini, najstarije u BiH, javlja Anadolija.

Program je dio manifestacije “Dani džamija i džemata” koji realizira Uprava za vjerske poslove, a izveli su ga studenti i studentice Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu, objavila je agencija MINA.

Obilježavanju su prisustvovali muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, glavni imami, imami, članovi Izvršnog odbora MIZ Ustikolina, članovi Mreže mladih Muftijstva goraždanskog te drugi gosti i džematlije.

“Ovaj projekat razvijamo na iskustvu iz prethodnih godina. Radili smo na nečemu što je neuobičajeno u ovom vremenu, a što bi trebale raditi zapravo državne institucije. To je ovdje spalo na Islamsku zajednicu i zahvalni smo Bogu što nam je dao mogućnost da se ovim možemo baviti i da našoj mladosti možemo pokazati stoljeća pa čak i tisutljeća postojanja kojeg vidimo na lokalitetima Presjeke, Odžaka i Aladža džamije. Studenti Fakulteta islamskih nauka su nama najdraži, imaju posebno mjestu u našem društvu i narodu, i mi smo smatrali da upravo ova 575. godišnjica Turhan Emin-begove džamije zavređuje da upravo s njima to podijelimo i da oni izvedu prigodan program”, kazao je muftija Pitić.

Prema njegovim riječima, ova godina je znakovita po mnogo stvari, a jedna od njih je i nevjerovatan jubilej – 585 godina od odlaska prvog hadžije s ovih prostora Ishak-bega Hranušića u Mekku i Medinu da obavi hadž, koji je 1438. godine kao Krajišnik sa sjedištem u Foči otišao iz tog grada da hodočasti sveta mjesta.

“Drugi značajan datum je 480 godina oslobođenja Istanbula, a treći 460 godina od dolaska Mehmeda Fatiha u Bosnu i Hercegovinu. Ono što ćemo također obilježiti, a to je i sastavni dio povijesti našeg naroda s ovog prostora, jeste 80 godina od preseljenja na ahiret Nurije Pozderca, što će biti obilježeno 11. juna 2023. godine okruglim stolom, a potom pohodom na njegov mezar na Dragoš-sedlu. Ovako pokušavamo sebe da malo ustabilimo u ovo bosansko tlo i prostor, da pokažemo i sebi i drugima da je ovo narod koji baštini tisućljeća na različite načine i da je to jedna povijest koja se rijetko gdje može sresti i vidjeti”, poručio je muftija goraždanski.

Edib ef. Efendić, glavni imam MIZ Ustikolina, kazao je kako sama činjenica da je Turhan Emin-begova najstarija džamija u BiH dovoljno govori koliki je njen značaj i važnost, ne samo za stanovnike Ustikoline, nego i cijelu Islamsku zajednicu i Bosnu i Hercegovinu.

“Iz Ustikoline je sve krenulo kada je u pitanju islam u BiH. Ovdje je formirana prva veća organizirana zajednica muslimana u našoj zemlji. Sama činjenica da su dimenzije džamije 14,5 sa 13,8 metara i da je džamija kakvu danas imamo bila istih dimenzija i 1448. godine kada ju je sagradio plemeniti vakif Turhan Emin-beg, govori da je ovdje već i tada postojala značajna zajednica muslimana”, kazao je Efendić.

Umihana Šošić, studentica završne godine i predsjednica Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka, zahvalila je na mogućnosti da se studenti informiraju o bogatoj historiji ovog kraja.

“Žao mi je što ovaj put nije mogao i veći broj studenata i studentica biti u posjeti, ali ćemo u Sarajevo samo moći prenijeti lijepe utiske. Ako Bog da, očekujem da će sljedeća posjeta biti u mnogo većem broju, a kada imamo ovake domaćine, ne sumnjamo da će tako i biti”, kazala je Šošić.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Obilježena #godišnjica #najstarije #džamije #Bosni #Hercegovini

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker