POLITIKA

Odgovorni za 24. septembar moraju odgovarati

Odgovorni za događaj od 24. septembra moraju odgovarati, izjavila je senatorka Sjedinjenih Američkih Država Jeanne Shaheen, koja zajedno sa senatorom Peterom Welchom boravi u poseti Kosovu, javlja Anadolu.

Nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, senatorka Shaheene je izjavila saučešće zbog ubijenog kosovskog policajca u Banjskoj, na severu Kosova, 24. septembra, te je podržala povećanje broja vojnika KFOR-a na Kosovu i njihovu ulogu na očuvanju stabilnosti ovog regiona.

“Smatramo da je jako važno, kao što je rekla i predsednica Osmani, da odgovorni za događaj 24. septembra odgovaraju. Zaista se nadam da će Srbija sarađivati u vezi s ovim pitanjem, kako bi odgovorni odgovarali pred pravosuđem”, kazala je senatorka.

Ona je ocenila da se se stabilnost i mir na Kosovu mogu nastaviti, uz podršku Evropske unije i Sjedinjenih Država u pronalaženju “dugoročnog, mirnog, suživota sa Srbijom, što je važno za građane Kosova”.

Senatorka Shaheen je da događaji u svetu, od rata u Ukrajini, pa onoga što se desilo na Bliskom Istoku, pokazuju da sukobi i nasilje nisu rešenja, te je zato jako važno da svi ‘učinimo sve što mozemo za mirno rešenje u ovom regionu”.

Osmani je istakla da je u ovom trenutku najvažnije da Srbija preda teroriste i da „poveća bezbednosne garancije u vezi sa Kosovom kako bi u budućnosti zaštitila granicu Kosova i Srbije od ovakvih napada“.

„Ovakve zlonamerne namere Srbije nisu ograničene samo na Kosovo, već su jasno upozorenje da Srbija, služeći kao satelit Rusije, ima za cilj da destabilizuje ceo region Zapadnog Balkana. Kosovo je pokazalo ozbiljnost kroz zakosnke akcije, dok smo u Srbiji videli suprotno, gde Vučićev režim ne samo da se ne ograđuje i ne hapsi pripadnike terorističkih i paravojnih grupa, već je odlučio da im ponudi blanko podršku i da ih veliča“, naglasila je Osmani.

Američki senatori su planirali da tokom balkanske turneje posete Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, ali zbog dešavanja u Banjskoj, 24. septembra, odlučili su da posete i Kosovo.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Odgovorni #septembar #moraju #odgovarati

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker