BALKAN

Održan okrugli sto “Islamska tradicija u bosanskom jeziku”

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo “Selam, ya Resulallah” večeras je u Bošnjačkom institutu u Sarajevu – Fondacija Adil Zulfikarpašić održan okrugli sto o temi “Islamska tradicija u bosanskom jeziku”, prenosi Anadolu.

“Ovo što smo čuli večeras, kroz konkretne primjere u okviru zadane teme, je bilo vrlo kvalitetno. Naši govornici su nastojali objasniti i dokazati da je jezik zapravo forma i kolijevka u kojoj se čuva naša lijepa islamska tradicija. S druge strane, islamska tradicija je utjecala na naš jezik i oblikovala ga kao takvog. Stoga, možemo kazati da se radi o dvosmjernoj ulici i da jedno drugo ne isključuje, već upravo jedno drugo podupire i osigurava. Stoga je MIZ Sarajevo i organizirao ovaj okrugli sto”, izjavio je Muhamed-ef. Velić, koji je bio i moderator, objavila je agencija MINA.

Učesnici okruglog stola bili su Jasmin Hodžić, Alen Kalajdžija i Haris Ćatović.

“Drago mi je da Islamska zajednica, ujedno i naše društvo, razumijeva navedeni problem, u smislu definiranja vlastitosti u jednom šarolikom svijetu raznolikosti. U smislu njegovog historijskog razvoja, došlo je do usisavanja različitih leksičkih substrata, što podrazumijeva i usisavanje različitih kulturnih obrazaca, identiteta, a jedan od tih identiteta koji se može evidentirati u bosanskom jeziku jeste i taj orijentalno-islamski“, objasnio je Kalajdžija.

Dodao je kako da “gotovo nema polja djelovanja prosječnog čovjeka danas, a da se on u svojoj svakodnevnoj jezičkoj komunikaciji ne susreće i ne upotrebljava lekseme koje su došle iz orijentalnih jezika, kultura i civilizacija”.

“Ako prihvatimo, ili ako se možemo složiti s tim da je jezik odraz naše stvarnosti, onda možemo kazati i da sve ono što postoji u našoj stvarnosti neposredno mora postojati i u jeziku. Naš način razmišljanja, naš pogled na svijet, način kako jedemo, kako ulazimo u kuću, ti obrasci koji su postali rutinski, dio su naše svakodnevice i moraju biti praćeni određenim jezičkim inventarom, leksičkim inventarom, a taj leksički inventar itekako, pogotovo kada je riječ o Bošnjacima, o muslimanima u Bosni, Balkanu i šire, postoji. To je supstancijalni dio kulture, to je veoma važno znati. Mi se koristimo vlastitim bosanskim jezikom, a bosanski jezik je kroz svoju historiju pokazao jezičku slojevitost, što govori o tim turbulentnim vremenima koja su obilježila jezik i narod, jer jezik sve pamti”, akcentirao je Kalajdžija.

Jasmin Hodžić zahvalio je MIZ Sarajevo što je prepoznao vrijednost bosanskog jezika i veze bosanskog jezika sa islamskom tradicijom i obratno.

“Podsjetit ću sebe i vas da je jezik emanacija duha u religioznosti. Taj bosanski duh, koji je prepoznatljiv, je spoj islamske tradicije i bosanskog jezika. Ova tema je toliko značajna i mislim da je ovo početak, koji već u svom osnovu može dati ideje za jednu jako dobru disertaciju, ako ne i više njih, za tomove i tomove knjiga, koji se mogu pisati o ovoj temi”, naglasio je Hodžić.

Manifestacija “Selam, ya Resulallah” traje do 16. oktobra.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Održan #okrugli #sto #Islamska #tradicija #bosanskom #jeziku

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker