POLITIKA

Opozicija blokira rad Skupštine Srbije i traži izbore do kraja godine

Opozicioni poslanici u Skupštini Srbije odlučili su danas da blokiraju sednicu parlamenta na čijem dnevnom redu je rebalans budžeta, tražeći da se raspišu vanredni parlamentarni i beogradski izbori, javlja Anadolu.

Šef opozicione poslaničke grupe Zeleno-levi klub Radomir Lazović istakao je na sednici da vlast ubeđuje građane da sistem nije zakazao u dva masovna ubistva u Srbiji u maju i da opozicija koja organizuje proteste traži izbore jer vlast neće da ispuni zahteve protesta “Srbija protiv nasilja”.

On je istakao opozicija traži vanredne beogradske i parlamentarne izbore do kraja godine.

“Tražim da se predsednik Vučić izjasni hitno da li će raspisati vanredne parlamentarne i beogradske izbore”, rekao je Lazović i dodao da će opozicija dok ne dobije odgovore blokirati ovu sednicu Skupštine.

Njima su se pridružili i poslanici desnih opcija poput Dveri, koalicije NADA i Zavetnika, koji su rekli da su oni i ranije tražili vanredne izbore.

Kada su završena poslanička pitanja, opozicioni poslanici su ustali iz poslaničkih klupa i počeli da viču “Napolje” i “Lopovi”, da zvižde pištaljkama, lupaju u klupe i drže tranparente “Odgovornost Vulina”, “Ispunite zahteve”, “Odgovornost Gašića”, “Kosovo je Srbija”, kao i precrtane znake televizije Pink i Hepi.

Zahtevi protersta “Srbija protiv nasilja” su smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina, smena članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ukidanje nacionalnih frekvencija televizijama Hepi i Pink, ukidanje rijaliti programa, kao i ukidanje dnevnih novina koje propagiraju mržnju i nasilje.

Premijerka Srbije Ana Brnabić istkala je da je predlog rebalansa budžeta veoma važan, jer podiže životni standard građana, a da je opozicija, čiji poslanici ometaju rad Skupštine, učila i uči iz prakse kosovskog premijera Albina Kurtija kada je bio poslanik Samoopredeljenja.

“Ovo će obezbediti da Srbija, koja nam je na prvom mestu i iznad svega, nastavi da raste i razvija se. To što je naša opozicija učila i uči iz prakse Kurtija koji je ovo prvi radio u parlamentu, govori dovoljno o njima”, rekla je Ana Brnabić, dok su poslanici opozicije vikali “Napolje”.

Ona je navela da rebalans budžeta donosi više novca za majke, penzionere i lečenje dece i odraslih od retkih bolesti, kao i za poljoprivrednike, a da opozicija želi da spreči da penzioneri dobiju povećanje penzija od 5,5 odsto, poljoprivrednici više subvencija, majke dece do 16 godina 10.000 dinara po detetu, a bolesni građani oko četiri milijarde dinara za lečenje u zemlji i inostranstvu.

“Za majke, za decu, za poljoprivrednike, za zdravstvo, za puteve. Možete da radite šta hoćete, ali mi nećemo odustati. Vi glasnije, mi jače. Jer ako vi pobedite neće biti plata, ni penzija, ni puteva. Mi to nećemo dozvoliti, nikada se nećemo povući. Mi ćemo se boriti svakog minuta, svakog sata, svake sekunde za bolju Srbiju”, poručila je Brbnabić.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić istakao je da je to što opozicija u Skupštini radi sramota i da pokušavaju da parlament pretvore u “buvlju pijacu”, jer majke sprečavaju da dobiju podršku za svoju decu.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Opozicija #blokira #rad #Skupštine #Srbije #traži #izbore #kraja #godine

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker