AKTUELNOBALKANCRNA HRONIKAFOTOHİSTORİJAHUMANOSTLIFESTYLENAJNOVIJE VIJESTISVIJETVijesti iz Turske

Orhan Çakmak: ”Stojimo uz našu ubijenu braću i sestre koji su 40 godina bili izloženi najvećem ugnjetavanju u Palestini ”

Predsjednik saveza Bosne i Turske, Orhan Čakmak, sa nama je podjelio svoje mišljene u vezi trenutne situacije u Palestini.

 

Tokom trenutnog stanja u Palestini najmanje 3.785 Palestinaca je ubijeno u izraelskim napadima na Gazu, Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica.

Povodom ovih dešavanja, sa nama je svoje mišljenje podijelio predsjednik saveza Bosne i Turske, te generalni direktor bosansko-turskog bratstva Orhan Čakmak:

” Turska nacija je bila stjegonoša islama kroz povijest. To je častan narod koji je pronio islam na 3 kontinenta, a kasnije i na cijeli svijet. Naši preci su žrtvovali svoje živote za nevine ljude kada je trebalo, ali su se borili za pravdu ne tlačeći potlačene. Vodič i vođa nas muslimana je hazreti. Muhammed S.A.V. i trebali bismo se približiti ponašanju našeg poslanika, koji se molio čak i za svoje rođake koji su protiv njega činili najveće napade i zulume, ali je ipak molio za oprost, a poslan je kao milost svjetovima. Kada su velikog vođu Bosanaca, rahmetli Aliju Izetbegovića, pitali šta ćete učiniti nakon masakra, rekavši  da smo muslimani i da ćemo se ponašati po Kur’anu : “Nikada nećemo počiniti masakre kao oni, nikada nećemo nauditi ženama, djeci i nedužnim ljudima, čak ćemo ih i štititi.”

Muslimanima nikad ne priliči zatvarati oči pred ubojstvima djece i beba na temelju grešaka vladara, za koje se kaže da su učinjene u povijesti. Uvijek ćemo stajati uz potlačene. Poput našeg Poslanika i naših predaka, nastavit ćemo činiti sve što je potrebno da osiguramo pravdu u svijetu i da nasmijemo potlačene. Stojimo uz našu ubijenu braću i sestre koji su 40 godina bili izloženi najvećem ugnjetavanju u Palestini.

Pozivamo one koji samo promatraju ili čak podržavaju ovu situaciju da učine sve što je potrebno da se rat i masakri što prije zaustave. U Gazi više nema vode, hrane, struje ni lijekova. Cijeli svijet bi trebao izvršiti pritisak da se hitna humanitarna pomoć dopusti i stati protiv smrti beba i nevinih. Izražavamo našu zahvalnost predsjedniku Republike Turske, gospodinu Recepu Tayyipu Erdoğanu, koji se najglasnije bori protiv ugnjetavanja i uvijek je bio pokrovitelj potlačenih. Milosrdno obilježavamo sjećanje na šehide i molimo se Bogu da što prije dođe sloboda u Palestinu.”

Orhan Čakmak
PREDSJEDNIK SAVEZA BRATSTVA BOSNE I TURSKE

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker