NAJNOVIJE VIJESTIZDRAVLJE

Pet simptoma zbog kojih se odmah trebate javiti liječniku

Mnogi stručnjaci slažu se da postoje određeni simptomi zbog kojih bi se odmah trebali javiti svom liječniku ako ih primijetite. U nastavku pročitajte koji su to znakovi za uzbunu.

Visoka temperatura

Povišena tjelesna temperatura je prilično učestalo stanje i može biti posljedica različitih stanja, a najčešće se javlja kada osoba ima gripu, prehladu ili bakterijsku infekciju.

Međutim, ako imate jako visoku temperaturu ili vam je temperatura povišena dugo vremena, trebali biste se javiti svom liječniku. Ako vam je temperatura visoka dulje od tri dana, to trebate prijaviti svom liječniku.

Iako je mala vjerojatnost da će povišena temperatura izazvati neke komplikacije, ona može ukazivati na neka postojeća zdravstvena stanja koja je potrebno liječiti.

Nagli gubitak težine

Iznenadni, nagli gubitak težine je znak za uzbunu i može biti posljedica niza ozbiljnih kroničnih stanja kao što su rak, demencija, dijabetes, problema sa štitnom žlijezdom itd. Ponekad je gubitak kilograma posljedica određenih lijekova ili nuspojava lijekova, no liječniku biste trebali prijaviti sve simptome koje ste primijetili kako bi se utvrdilo o čemu je točno riječ.

Kvržica

Ako uočite novu kvržicu na tijelu, o tome odmah obavijestite svog liječnika, posebice ako ne nestane ni nakon dva tjedna ili ako je bolna, savjetuje Best life.

Većina kvržica na tijelu nije razlog za brigu, osobito ako su male, mekane ili odmah ispod kože, no važno je isključiti neko ozbiljno zdravstveno stanje.

Primjerice, iako je za do 80 posto kvržica pronađenih u dojkama utvrđeno da su benigne ili nisu kancerogene, neophodno je da kažete svom liječniku ako otkrijete jednu kako bi se isključio rak dojke.

Siti ste nakon malo hrane

Klinika Mayo navodi da se trebate obratiti liječniku ako primijetite da ste siti nakon što ste pojeli samo malo hrane. Iz ove klinike ističu da se uz ovaj rani osjećaj sitosti mogu javiti i drugi simptomi kao što su mučnina, povraćanje, napuhnutost ili gubitak kilograma. Sve su tom simptomi koje je potrebno navesti svom liječniku.

Mogući uzroci sitosti nakon samo malo hrane uključuju gastroezofagealnu refluksnu bolest, opstrukciju želučanog izlaza, peptičke čireve, sindrom iritabilnog crijeva (IBS) ili ozbiljnija stanja poput raka želuca.

Pogoršanje simptoma kronične bolesti

Ako osoba boluje od neke kronične bolesti, onda je jako važno paziti na simptome i javiti se liječniku ako se pojave neki novi simptomi ili ako su se postojeći simptomi promijenili ili pogoršali. Sve ovo može ukazivati da su se razvile određene komplikacije i zbog toga je potrebno čim prije kontaktirati svog liječnika.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker