POLITIKA

Počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH o potvrđivanju novog saziva Vijeća ministara

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj će se glasati o novom sazivu Vijeća ministara počela je danas u Sarajevu, javlja Anadolija.

Zastupnici će na hitnoj sjednici s jednom tačkom dnevnog reda glasati o odluci predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

Na čelu Vijeća ministara BiH je Borjana Krišto (HDZ), a kandidati za ministre su Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nened Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZ BiH) za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministricu civilnih poslova i Sevlid Hurtić za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Budući zamjenici ministara trebali bi biti Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova, Muhamed Hasanović, zamjenik ministra finansija i trezora, Ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Elvir Mahmuzić, zamjenik ministra pravde, Ognjen Janjić zamjenik ministra komunikacija i prometa. Marijana Mojić trebala bi biti zamjenica ministra civilnih poslova, Ivica Bošnjak zamjenik ministra sigurnosti, Aleksandar Goganović i Slaven Galić zamjenici ministra odbrane i Duška Jurišić zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Krišto je za svoje zamjenike predložila Zorana Tegeltiju i Zukana Heleza.

U toku je rasprava, nakon čega će se i glasati. Sjednici prisustvuje 42 zastupnika, a za potvrdu novog saziva Vijeća ministara biće potrebno više od 50 posto glasova “za”.

Zastupnik Milan Dunović (DF) smatra da se danas nisu stekli formalno pravni uslovi za potvrđivanje Vijeća ministara, jer nije izvršena sigurnosna provjera do kraja.

Zastupnik Mladen Bosić (SDS) rekao je da budući savez Vijeća ministara “kontinuitet koji smo imali protekle četiri godine”.

“Dvije trećine tog Savjeta ministara su u okosnici dvije stranke koje su i sada okosnica Savjeta ministara – HDZ i SNSD. Protekli Savjet ministara će ostati najlošiji od potpisivanja Dejtonskog sporazuma dosad. Ono što je njega karakterisalo je blokada svih procesa, blokada rada na svim nivoima, što je rezultiralo s nekih bijednih 20-ak zakona usvojenih u parlamentarnoj proceduri”, rekao je Bosić.

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović ocijenio je da će novi saziv biti gori od prethodnog te je pozvao zastupnike da ga ne podrže.

“Pomno ćemo pratit svaki potez i uzbunjivati javnost na svaki vaš korak koji može biti štetan. Ovakav sastav Vijeća ministara može BiH institucionalno nanijeti ogromnu štetu, a nema povratka”, kazao je Mehmedović.

Iz Centralne izborne komisije BiH 19. januara je saopšteno da je svih 19 kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH prošlo provjere i ispunjavaju uslove da budu izabrani.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Počela #sjednica #Predstavničkog #doma #PSBiH #potvrđivanju #novog #saziva #Vijeća #ministara

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker