NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Počelo glasanje za fotografije godine AA za 2023.

Ove godine glasanje će trajati sve do 31. januara 2024. godine u 17 sati, a glasati se može na internet stranici yilinkareleri.aa.com.tr

ANKARA (AA) – Glasanje za fotografije godine fotoreportera agencije Anadolu koje su zabilježene tokom 2023. godine počelo je danas.

Od danas je moguće glasati za ukupno 147 najimpresivnijih fotografija fotoreportera i reportera AA koje su ovjekovječile razne teme kao što su rat, politika, sport i život, a koje su se često pojavljivale i na naslovnicama svjetskih medija.

Pored kategorija “Vijest”, “Sport” i “Okoliš i život” ove godine su dodane dvije posebne kategorije “Gaza: Dokazi” i “Zemljotres: Nada”.

U kategoriji “Zemljotres: Nada” nalaze se 22 fotografije s fokusom na priče o nadi tokom zemljotresa 6. februara sa epicentrom u Kahramanmarasu, a koji je pogodio 11 turskih provincija te je opisan kao “katastrofa vijeka”.

U kategoriji pod naslovom “Gaza: Dokazi” može se glasati za 25 fotografija koje su zabilježene kao dokaz o napadima izraelskih snaga, a koji su okarakterisani kao ratni zločini.

Osim toga, u kategoriji “Životna sredina” izabrano je 45 izvanrednih fotografija, kategoriji “Vijest” je 30 fotografija, a u kategoriji “Sport” 25.

Fotografije su izabrali urednici za fotografiju AA između više od milion fotografija objavljenih u različitim geografskim područjima u svijetu, od Turkiye, SAD-a, Pakistana, Ukrajine, Arktičkog okeana, Palestine, Škotske, Afganistana do Perua.

Za fotografije sa opisom na turskom i engleskom jeziku može se glasati iz svih dijelova svijeta. Svi zainteresovani koji budu željeli glasati mogu birati najmanje jednu fotografiju za svaku od kategorija.

Glasanje za najbolje fotografije godine fotoreportera Anadolu prvi put je održano 2012. godine.

Svake godine brojni svjetski čelnici, uključujući i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ministri, sportisti i umjetnici učestvuju u glasanju za fotografije godine AA.

Prošle godine ukupno 416.746 ljudi učestvovalo je u glasanju za najbolje fotografije AA.

Ove godine glasanje će trajati sve do 31. januara 2024. godine u 17 sati, a glasati se može na internet stranici yilinkareleri.aa.com.tr

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker