POLITIKA

Poslanici Salkić i Hurtić pozvali MUP RS-a da bez odlaganja suspenduje one koji su zlostavljali dječaka u Osmacima

Samostalni poslanici u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić i Amir Hurtić danas su zatražili i pozvali Ministrstvo unitrašnjih poslova RS-a da bez odlaganja suspenduje i udalji iz službe one koji su zlostavljali i malteretirali dječaka u Policijskoj stanici Osmaci, javlja Anadolu.

Oni traže i da MUP RS-a bez odlaganja implementira Ustavnu odredbu o nacionalnoj zastupljenosti u policijskim strukturama prema članu 97. Ustava RS-a.

“Tražimo od MUP-a da javnost obavijesti o ishodu istraga i počiniocima napada na Bošnjake u Višegradu, uznemiravanje Bošnjaka u Bratuncu, pokušaj ubistva jednog Bošnjaka u Bratuncu, te koje su radnje poduzeli protiv onih koji vrlo često na društvenim mrežama provociraju, šalju prijeteće poruke Bošnjacima u ovo entitetu”, kazao je Salkić.

Pozivaju MUP da prekinu praksu dvostrukih aršina u postupanju policije prema Bošnjacima i prema drugim građanima u RS-u.

“Pozivamo visokog predstavnika, ured predstavnika Evropske komisije, OSCE, predstavnika američke ambasade u BiH, da se pokrene proces redefinisanja organizacije policijskih struktura na način da ona bude u službi svih građana, a ne produžena ruka politike u ovom entitetu zarad ostvarivanja političkih ciljeva”, rekao je Salkić.

Oni su na konferenciji za novinare u Banjaluci govorili o bezbjednosnoj situaciji RS-u, postupanju policije i položaju Bošnjaka sa ciljem da posjete i upozore javnost na učestale incidente, napade, provokacije Bošnjaka u RS-u i postupanje policije spram tih pojava.

“Smatram da napadi i prijetnje koji se dešavaju na Bošnjake na prostoru ovog entiteta direktna su posljedica politike koju zagovara i provodi Milorad Dodik (op.a. predsjednik RS-a) a implementira je vlada ovog entiteta na terenu. Kontinuirano se provodi sistemska diskriminacija Bošnjaka u svim sferama društva u ovom entitetu što se u konačnici manifestira kroz različite oblike provokacija, napada, verbalnih uvreda evo sada vidimo i postupaka policije prema svjedočenju napadnutog, zlostavljanog dječaka u Policijskoj stanici Osmaci”, istakao je Salkić

Rekao je i da su tokom ove godine intenzivirani napadi na Bošnjake.

Podsjetio je da su pripadnici pjevali “za krst časni, za Nemanjiće, za Obiliće” te naglasio da je pristup policije neprihvaltjiv u društvu u kojem živimo u kojem su svi narodi i građani ravnopravni i narušava ustavnu poziciju konstitutivnih naroda i svih drugih građana.

“Policija u ovom i mnogim drugim slučajevima ponaša se kao da je policija nekog srpskog ili pravoslavnog entiteta što nema nikakvo utemeljenje u Ustavu i zakonima ovog entiteta i Bosne i Hercegovine”, kazao je Salkić.

Podsjetio je i da nacionalna struktura zaposlenih u MUP-u RS nikad nije uspostavljena prema članu 97. entitetskog Ustava, te da je od 7.000 zaposlenih samo 330 Bošnjaka i 62 Hrvata.

Amir Hurtić rekao je da je brutalnost pripadnika policije RS-a prema maloljetniku u Osmacima prema njegovom i svjedočenju njegovog oca dokaz je o brutalnosti entitetske policije kada su u pitanju Bošnjaci.

“Ovo nije jedini primjer ponašanja policije dvostrukih aršina, prema Bošnjacima na jedan, a prema Srbima na drugi način. Svjedoci smo da su Bošnjaci često izloženi vrijeđanju i prijetnjama a da policija gotovo ne reagira, kao što je slučaj vrijeđanja raznih navijačkih grupa na i izvan stadiona”, rekao je Hurtić i dodao da iako su podnesene prijave izostala je reakcija policije.

Istakao je da pozivaju i da očekuju od policije da bude profesionalna, objektivna i nepristrasna.

Hurtić je pozvao direktora Policije RS-a da sa njim i Salkićem obiđe porodice u RS-u da im daju do znanja da nisu sami i da ima neko da ih zaštiti.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a juče je saopšteno da je Policijska uprava Zvornik zaprimila prijavu lica J.J. da su policijski službenici Policijske stanice Osmaci u utorak oko 8.30 časova nezakonito postupili prilikom uzimanja izjave od maloljetnog lica.

“Policijski službenici su o događaju obavijestili Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, pod čijim nadzorom se preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da MUP RS-a osuđuje svaki vid nasilničkog ponašanja, te da će u skladu sa tim, ukoliko se dokaže odgovornost policijskih službenika, sa njima postupiti u skladu sa zakonom, u smislu pokretanja disciplinske i krivične odgovornosti.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Poslanici #Salkić #Hurtić #pozvali #MUP #RSa #bez #odlaganja #suspenduje #koji #zlostavljali #dječaka #Osmacima

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker