EKONOMIJA

Potrošačke cijene porasle za četiri posto na godišnjem nivou

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u julu 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku su više za četiri posto, dok su u odnosu na juni ove godine u prosjeku zabilježile pad za 0,2 posto, prenosi Anadolu.

Agencija za statistiku BiH objavila je u srijedu da je nivo cijena u julu 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši za četiri posto.

U odnosu na prošlu godinu, prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića (8,7 posto), alkoholna pića i duhan za (4,4 posto), stanovanje i režijski izdaci (7,6 posto), namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće (8,7 posto), zdravstvo (3,1), komunikacije (1,8 posto), rekreacija i kultura (6,8 posto), obrazovanje (2,3 posto), restorani i hoteli (7,7 posto) te ostala dobra i usluge za 9,8. Prosječni pad cijena je zabilježen u odjeljcima odjeća i obuća za 5,1 posto i prevoz za 13,2 posto.

Kada je riječ o poskupljenjima u julu u odnosu na juni ove godine, zabilježen je rast cijena alkoholnih pića i duhana za 0,1 posto.

Cijene u segmentu zdravstva povećane su za 0,2 posto, prevoza za 1,1 posto, komunikacija za 0,4 posto, rekreacije i kulture za 1,5 posto. Cijene u restoranima i hotelima porasle su za 0,3 posto.

U segmentu hrana i bezalkoholna pića u julu je u odnosu na juni ove godine u prosjeku zabilježen pad cijena od 0,9 posto. Cijene odjeće i obuće manje su za 4,4 posto. U segmentu stanovanje i režijski izdaci cijene su manje za 0,2 posto.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Potrošačke #cijene #porasle #četiri #posto #godišnjem #nivou

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker