NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Predsjednica Mađarske Katalin Novak podnijela ostavku

Nakon što je otkriveno da je kao predsjednica u aprilu 2023. godine pomilovala osobu osuđenu za zlostavljanje djece, Novak je kritikovana u mađarskoj javnosti, nakon čega je priznala da je pogriješila te saopštila da je podnijela ostavku

Predsjednica Mađarske Katalin Novak, koju su opozicija i javnost u njenoj zemlji kritizirali zbog pomilovanja osobe osuđene za zlostavljanje djece, dala je ostavku na dužnost navodeći da je “pogriješila”, javlja Anadolu.

Nakon što je otkriveno da je kao predsjednica u aprilu 2023. godine pomilovala osobu osuđenu za zlostavljanje djece, Novak je dobila reakcije iz raznih segmenata društva, posebno opozicije.

Kako su se reakcije pojačavale, predsjednica Novak, koja je imala službene kontakte u Kataru, vratila se u zemlju. Novak je u videoporuci koju je podijelila poručila je da je pogriješila i podnijela ostavku na tu funkciju.

Premijer Viktor Orban nije ostao ravnodušan na reakcije. Orban je rekao da će predložiti ustavni amandman kojim bi se ukinulo pomilovanje nekoga ko je osuđen za zlostavljanje djece.

Osoba koju je Novak pomilovala osuđena je zbog prikrivanja kaznenog djela službene osobe koja je zlostavljala djecu u školi te je stoga bila saučesnik u zločinu.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker