BALKANNAJNOVIJE VIJESTIPOLITIKA

Predsjednici Albanije i Sjeverne Makedonije razgovarali i o budućnosti “Otvorenog Balkana”

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Albanije, Begaj i Pendarovski su tokom boravka u Pustecu imali i bilateralni sastanak u, kako se navodi "svjetlu veoma dobrih odnosa dvije zemlje"

Predsjednik Albanije Bajram Begaj dočekao je u nedjelju predsjednika Sjeverne Makedonije Stevu Pendarovskog s kojim je razgovarao o međusobnim odnosima dviju zemalja, te regionalnim inicijativama poput “Otvorenog Balkana”, javlja Anadolu.

Predsjednik Albanije Bajram Begaj zajedno sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Pendarovskim posjetio je Pustec, mjesto u Albaniji gdje živi makedonska zajednica.

Kako je saopšteno iz Predsjedništva Albanije, Begaj i Pendarovski su tokom boravka u Pustecu imali i bilateralni sastanak u, kako se navodi “svjetlu veoma dobrih odnosa dvije zemlje”.

“Nismo bez razloga izabrali Opštinu Pustec da pokažemo da su odnosi naše dvije zemlje odnosi prijateljskih zemalja, dviju zemalja partnera NATO-a, zemalja koje imaju zajednički put ka članstvu u Evropskoj uniji”, rekao je albanski predsjednik nakon sastanka.

Upitan o inicijativi “Otvoreni Balkan“, koju su pokrenule Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbija, Begaj je rekao:

“Nesumnjivo, kao i svaka druga regionalna inicijativa, one su dobre. Donosioci političkih izvršnih odluka će razmisliti o tome hoće li nastaviti inicijativu ili ne”.

Pendarovski je dodao da je “Otvoreni Balkan” od početka osmišljen da bude regionalna saradnja balkanskih država.

“Postoji više od 50 inicijativa koje stvaraju pogodne uslove za saradnju među narodima. ‘Otvoreni Balkan’ je jedna od tih inicijativa i nadam se da će se u takvom formatu nastaviti i raditi”, rekao je predsjednik Sjeverne Makedonije.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker