NAJNOVIJE VIJESTIPOLITIKA

Predsjednik Skupštine Srbije Orlić: Autoput Beograd-Sarajevo ima međudržavni značaj

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić je nakon sastanka izjavio da Srbija i Turkiye imaju veoma dobre odnose, posebno u oblasti ekonomije i infrastrukture, podsjetivši na brojne turske investicije u njegovoj zemlji

 Beograd

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić je danas u Beogradu održao sastanak sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turkiye Mustafom Sentopom koji je predvodio tursku delegaciju u posjeti srbijanskoj prijestolnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Orlić je nakon sastanka izjavio da Srbija i Turkiye imaju veoma dobre odnose, posebno u oblasti ekonomije i infrastrukture, podsjetivši na brojne turske investicije u njegovoj zemlji.

“To se vidi kroz vredne rezultate koje postižemo i na planu ekonomije i na planu infrastrukturnog razvoja. Ponovio sam reči zahvalnosti Turskoj što podržava inicijativu ‘Otvorenog Balkana’ koja je za nas vrlo važna. Veliki broj vrednih investicija mi danas realizujemo u Srbiji, a dolaze upravo iz Turske, i na taj način zapošljavamo u ovom trenutku oko deset hiljada ljudi u našoj zemlji. Ali ono što je od posebnog značaja je da činimo to u onim delovima Srbije koji su decenijama gorući problem imali upravo sa pitanjem nezaposlenosti”, rekao je Orlić na konferenciji za novinare, te dalje naglasio:

“To ustvari menja našu ukupnu robnu, i razmenu generalno, koju povećavamo iz godine u godinu. Čini se da u ovom trenutku tekuće godine mi smo već za više od 40 posto nadmašili prethodni rezultat i uspeli da pređemo iznos od dve milijarde eura u vrednosti razmene i očekujemo da to bude možda i dve i po milijarde”, kazao je Orlić.

Istakao je da je sve ovo za Srbiju vrlo važno, posebno infrastrukturni projekti, uključujući i rekonstruisani put Novi Pazar-Tutin koji je otvoren u oktobru ove godine.

“To je od izvanrednog značaja za sve koji žive u tom delu Srbije, ali i sve ono drugo što radimo zajedno sa našim prijateljima i partnerima iz Turske, uz njihovu finansijsku i stručnu podršku. Primera radi, autoput Beograd – Sarajevo – Beograd od značaja je koji je međudržavni i za sve koji žive u ovom delu Evrope”, rekao je Orlić, napominjući da će Srbija nastaviti da razvija saradnju sa Turkiye.

Predsjednik Velike narodne skupštine Turkiye Sentop se danas sastao i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker