SVIJET

Predsjednik Tunisa smijenio dvojicu ministara

Sedmicu dana nakon što je smijenio vladu, predsjednik Tunisa Kais Said u ponedjeljak je izdao predsjedničke naredbe o smjeni i zamjeni još dvojice ministara, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno smijenjen Ali al-Kaali, ministar privrede, finansija i podrške investicijama, a novi ministar je Siham al-Boughdiri.

Mohamed El-Fadil Karim, ministar komunikacionih tehnologija i vršilac dužnosti ministra poljoprivrede, ribarstva i vodnih resursa, također je razriješen dužnosti, a zamijenio ga je Nizar Bennaji.

Said je prošlog mjeseca smijenio vladu premijera Hichema Mechichija, suspendovao rad parlamenta i preuzeo izvršnu vlast.

Od 25. jula Saied je smijenio niz najviših zvaničnika, uključujući ministra obrane Ibrahima al-Bartajyja i vršioca dužnosti ministra pravde Hasnaa bin Suleimana.

Said insistira na tome da njegove mjere imaju za cilj spas zemlje, dok su ga kritičari optužili da je organizovao državni udar.

Tunis se smatrao jedinom zemljom koja je uspjela provesti demokratsku tranziciju u grupi arapskih zemalja koje su se susrele sa narodnim revolucijama u periodu oko 2010. godine, a koje su srušile njihove vladajuće režime, uključujući Egipat, Libiju i Jemen.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Predsjednik #Tunisa #smijenio #dvojicu #ministara

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker