NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Preliminarni rezultati Vrhovne izborne komisije Turkiye: Erdogan u vodstvu s 53,4 posto glasova

Yener je izjavio da Erdogan trenutno vodi sa 53,41 posto osvojenih glasova, ispred njegovog rivala i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua koji je osvojio 46,59 posto glasova

Predsjednik Vrhovne izborne komisije Republike Turkiye Ahmet Yener saopćio je da je nakon današnjeg drugog kruga predsjedničkih izbora u toj zemlji prebrojano 75,42 posto glasova i da je u vodstvu aktuelni predsjednik države i kandidat Narodnog saveza Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

Yener je izjavio da Erdogan trenutno vodi sa 53,41 posto osvojenih glasova, ispred njegovog rivala i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua koji je osvojio 46,59 posto glasova.

Pristalice Erdogana već su izašli na ulice i počeli slaviti širom Turkiye.

Erdoganu su također počele da stižu i čestitke od svjetskih lidera, uključujući lidere Pakistana, Katara, Mađarske, Srbije i Somalije.

Više od 64 miliona građana Turkiye s pravom glasa, u drugom krugu biralo je između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kilicdaroglua.

Erdoganov Narodni savez predvođen vladajućom Strankom pravde i razvoja (AK Parti) osvojio je većinu u državnom parlamentu u prvom krugu.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker