BALKAN

Pripadnici Vojske Srbije izvršavaju redovne zadatke u kontroli Kopnene zone bezbednosti

Načelnik Komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma pukovnik Zoran Jovanović istakao je, povodom navoda kosovskog premijera Albina Kurtija o kretanju snaga Vojske Srbije u blizini granice sa Kosovom, da je reč o nastavku “kampanje dezinformacija usmerenih protiv Vojske Srbije i snaga bezbednosti Republike Srbije”, prenosi Anadolu.

“U objavi na društvenim medijima vide se pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti koji izvršavaju redovne zadatke na obezbeđenju administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbednosti, u skladu sa Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima.U izvršavanju ovih zadataka i primeni Vojno-tehničkog sporazuma jedinice Vojske Srbije sarađuju sa Međunarodnim snagama na Kosovu i Metohiji (Kfor). Za kontrolu sprovođenja Vojno-tehničkog sporazuma, saradnju s Kforom i održavanje neprekidne komunikacije između snaga bezbednosti Republike Srbije i Kfora zadužena je Komisija za primenu Vojno-tehničkog sporazuma”, navodi se u izjavi za javnost načelnika Komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma Zorana Jovanovića.

Pravovremenim i sveobuhvatnim pripremama, pravilnom organizacijom snaga i preduzimanjem adekvatnih taktičkih radnji, kako je naveo Jovanović, “Vojska Srbije obezbeđuje administrativnu liniju, vrši kontrolu, sprečava ilegalne prelaske administrativne linije, pojedinačne i grupne ekstremističke aktivnosti i delovanje organizovanog kriminala u Kopnenoj zoni bezbednosti i nastaviće da bude faktor mira i stabilnosti”.

Kosovski premijer Albin Kurti optužio je zvanični Beograd da namerno provocira vežbama Vojske Srbije u blizini granice s Kosovom.

Kurti je kasno sinoć na Facebooku objavio video na kom se vidi kretanje specijalizovane jedinice Vojske Srbije uz kosovsku granicu.

“Na samo nekoliko metara od granice s Kosovom, kod sela Banje u Zubinom Potoku, tokom dana primećene su specijalizovane jedinice Vojske Srbije. Slična kretanja zabeležena su i u selu Oslare u Bujanovcu, u blizini granice s Kosovom”, napisao je Kurti.

Kosovski premijer je podsetio da je srbijanski predsednik Aleksandar Vučić pre nekoliko dana javno zapretio Kosovu rekavši da će “Srbija sačekati najbolji mogući trenutak i iskoristiću priliku da delujem”.

“Svesni smo da Vojska Srbije izvodi redovne vežbe i da ih koriste kao izgovor za namerne provokacije u blizini granice s Kosovom. Pažljivo pratimo da li će pokušati da pređu granicu, jer nije normalan ovakav prilaz njihovih vojnih vozila”, naglasio je Kurti.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Pripadnici #Vojske #Srbije #izvršavaju #redovne #zadatke #kontroli #Kopnene #zone #bezbednosti

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker