SVIJET

Pristalice terorističke grupe PKK/YPG održale demonstracije u Švedskoj protiv Turkiye i njenog predsjednika

Pristalice terorističke grupe PKK/YPG u subotu su održale demonstracije u Švedskoj protiv Turkiye i njenog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, javlja Anadolu.

Okupljajući se na Trgu Medborgarplatsen u glavnom gradu Stockholmu, pristalice terorističke grupe pozvale su i švedsku vladu da prekine trilateralni memorandum koji su potpisale Turkiye, Švedska i Finska u junu 2022.

Noseći komade tkanine koji simbolizuju zabranjenu terorističku grupu i postere njenog vođe Abdulaha Ocalana, uzvikivali su slogane protiv Erdogana.

Kasnije je grupa krenula prema švedskom parlamentu pod zaštitom policije uzvikujući: “Ne NATO-u”.

U petak je ispred turske ambasade u Stokholmu organizovana provokacija spaljivanja lutke sa likom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pod policijskom zaštitom.

Dok traje proces članstva Švedske u NATO-u, na mnogim mjestima su se događale provokacije usmjerene prema Turkiye, turskoj zastavi, predsjedniku Erdoganu i Časnom Kur’anu.

PKK-a je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Švedska je podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u u februaru 2022. godine, ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat u Ukrajini. Turkiye, koja, kao i sve članice NATO-a, mora odobriti kandidaturu Švedske za članstvo, izjavila je da Stokholm mora da se obračuna sa teroristima i islamofobičnim akcijama na svom tlu da bi postala članica. Turski parlament će na jesen odlučiti o kandidaturi.

U drugom slučaju Salwan Momika, irački izbjeglica koji živi u Stockholmu, pokušao je zapaliti primjerak svete knjige Kur’ana u gradu Malmou.

Policija je uhapsila tri osobe koje su pokušavale spriječiti islamofobičnu provokaciju. Kasnije je Momika napustio lice mjesta u pratnji 20 policijskih vozila, uključujući 10 oklopnih i oko 100 policajaca.

Švedska, kao i Danska i Holandija, se suočila sa širokim kritikama jer je dozvolila javno skrnavljenje Kur’ana pod zaštitom policije.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Pristalice #terorističke #grupe #PKKYPG #održale #demonstracije #Švedskoj #protiv #Turkiye #njenog #predsjednika

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker