BALKAN

Privremena luka u Gazi počet će primati pošiljke u aprilu, sljedeći brod s hranom krenut će krajem sedmice

Privremena luka u Gazi mogla bi početi primati pošiljke hrane u aprilu, a sljedeći brod s hranom krenut će s južnog Kipra krajem sedmice, javlja Anadolu.

Privremena luka američke vojske na obali Gaze, preko koje bi se trebala pružati dodatna pomoć stanovnicima uništene palestinske enklave, mogla bi biti spremna u aprilu, izjavio je južnokiparski predsjednik Nikos Hristodulides.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je 8. marta da će američka vojska, zajedno sa svojim partnerima, postaviti plutajuću luku uz obalu Gaze, gdje je humanitarna situacija katastrofalna nakon više od pet mjeseci bombardiranja izraelskih snaga i sukoba s borcima palestinskog pokreta Hamas.

Prema prvim predviđanjima, privremena luka trebala je biti gotova do 1. maja.

“Ranija instalacija luke, koju gradi američka vojska, pridonijet će povećanju dobrotvorne pomoći Gazi”, rekao je Hristodulides za južnokiparski radio RIK.

Gaza nema vlastitu luku pogodnu za veće brodove, a Izrael onemogućuje pristup teritoriju palestinske enklave morem, kopnom i zrakom.

Južnokiparski ministar vanjskih poslova Theodoros Gotsis najavio je u četvrtak da će sljedeći brod pomoći napustiti Južni Kipar krajem sedmice, a očekuje se da će biti na odredištu u subotu, izvijestio je Cyprus Mail.

Pomoć za stanovnike Gaze već je u martu morskim putem dopremila španjolska humanitarna organizacija Open Arms u saradnji s američkom World Central Kitchen, no ova pošiljka s 200 tona pomoći jedina je koja je dosad stigla u palestinsku enklavu ovim putem.

Tada je brod Open Arms isplovio iz kiparske luke Larnaca, koja je od Gaze udaljena samo oko 400 kilometara.

Još jedan brod s oko 500 tona pomoći nalazi se u pripravnosti u Larnaki više od sedam dana, ali prema južnokiparskoj vladi još nije uspio uploviti u Gazu zbog jakog vjetra i valova.

Isporuke hitno potrebne dobrotvorne pomoći uglavnom ometa Izrael, kojeg je Međunarodni sud pravde (ICJ) u četvrtak pozvao da bez odgode pruži hitnu pomoć stanovništvu Gaze. Ujedno je skrenuo pažnju na veliku glad u palestinskoj enklavi koja je gotovo pola godine meta stalnih izraelskih napada.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Privremena #luka #Gazi #počet #će #primati #pošiljke #aprilu #sljedeći #brod #hranom #krenut #će #krajem #sedmice

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker