EKONOMIJA

Prosječna plaća u BiH ove godine 980 KM

Za period od januara do juna 2021. godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Bosni i Hercegovini iznosila je 980 konvertibilnih maraka (KM), što je za 35 KM više u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Za period od jula do decembra 2020. godine prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 966 KM. Povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plaće u prvom polugodištu 2021. godine u odnosu na drugo polugodište 2020. godine iznosilo je 1,5 posto.

Najviše prosječne neto plaće su bile u finansijskoj i djelatnosti osiguranja – 1.604 KM, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji – 1.493 KM i sektoru informacija i komunikacija – 1.424 KM, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Najniže neto plaće bile su kod zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane – 582 KM, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – 668 KM i građevinarstvu – 680 KM.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.

(function() { var e = document.createElement('script'); e.src="https://connect.facebook.net/tr_TR/all.js"; e.async = true; document.getElementById('fb-root').appendChild(e); }());


Source link
#Prosječna #plaća #BiH #ove #godine

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker