BALKAN

Raspuštena tzv. armenska uprava koja je uspostavila okupacijski režim u azerbejdžanskoj regiji Karabah

Takozvana armenska uprava, koja je uspostavila okupacijski režim u regiji Karabah, u Azerbajdžanu, objavila je da je raspuštena, javlja Anadolu.

Samvel Shahramanyan, takozvani upravnik okupacijskog režima, izjavio je da je potpisao dekret zbog trenutne teške političke i vojne situacije u regiji.

“Do 1. januara 2024. sve državne institucije i organizacije povezane s njihovim ministarstvima bit će raspuštene i Republika Nagorno-Karabah (Artsakh) će prestati postojati”, poručio je Shahramanyan.

U dekretu je navedeno da će Armenci u regiji donositi nezavisne i pojedinačne odluke o tome hoće li ostati u Karabahu ili otići u skladu s uvjetima reintegracije koje nudi Republika Azerbajdžan.

Raspadom Sovjetskog saveza Armenci su vršeći masakre izvršili invaziju na Karabah koji se prema međunarodnom pravu i svim ugovorima smatrao Azerbajdžanom.

Takozvana nezavisnost proglašena je 6. januara 1992, pozivajući se na rezultat referenduma od 10. decembra 1991, koji su Azerbajdžanci bojkotirali, a na kojem su bili samo Armenci.

Niti jedna država ili međunarodna organizacija, uključujući Armeniju, nije priznala takozvanu upravu u Karabahu.

Na kraju Domovinskog rata, koji je 2020. započeo Azerbajdžan i trajao 44 dana, Armenija je potvrdila poraz.

Trilateralnom deklaracijom potpisanom između Rusije, Azerbajdžana i Armenije 10. novembra 2020., Armenija je pristala povući svoje oružane snage iz Karabaha.

Kako se naoružane grupe u regiji nisu pridržavale sporazuma u posljednje tri godine, Azerbajdžan je 19. septembra 2023. organizirao lokalnu protivterorističku operaciju kako bi razoružao regiju i ukinuo tzv. administraciju.

Kao rezultat 24-satne operacije, Armenci su morali odložiti oružje.

Administracija Bakua željela je da se takozvana administracija sama raspusti kako bi se proces integracije mogao uspješno provesti.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Raspuštena #tzv #armenska #uprava #koja #uspostavila #okupacijski #režim #azerbejdžanskoj #regiji #Karabah

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker