BALKANNAJNOVIJE VIJESTIPOLITIKA

RIK Srbije: Do 16 sati glasalo 42,36 posto birača

Predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević odgovorio je na pitanje u vezi sa ljudima okupljenim ispred Štark Arene u Beogradu

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Srbije Miladin Kovačević izjavio je na konferenciji za novinare u 17 sati da je izlaznost na vanrednim izborima do 16 sati glasalo 42,36 posto birača, javlja Anadolu.

Istakao je da je prošle godine do 16 sati glasalo 41,56 posto birača.

“U regionu Vojvodine glasalo je 42,43 posto, u regionu Šumadije i zapadne Srbije 42,64 posto, u regionu južne i istočne Srbije 42,88, a u beogradskom regionu 41,87 posto”, kazao je Kovačević na petoj konferenciji za medije Republičke izborne komisije (RIK).

Konačna izlaznost na prethodnim parlamentarnim i predsjedničkim izborima 3. aprila 2022. bila je 58,6 posto.

Predsjednik Republičke izborne komisije (RIK) Vladimir Dimitrijević odgovorio je na pitanje u vezi sa ljudima okupljenim ispred Štark Arene u Beogradu.

“U vezi ovih navoda moram da napomenem, da tamo nema biračkog mesta u Štark Areni i da zakonom nije zabranjeno da se ljudi okupljaju. E sad, ko, kako i zbog čega je doveo organizovano i zbog kog povoda, ne spada svakako u nadležnosti niti Republičke izborne komisije, niti ostalih organa za sprovođenje izbora”, rekao je Dimitrijević.

Osudio je kako je naveo, ukoliko je došlo do bilo kakvog pokušaja nasilja ili incidenta.

– Vanredni izbori –

U Srbiji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, vanredni izbori za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodina i vanredni lokalni izbori za glavni grad Beograd i još 65 lokalnih samouprava.

Biračka mjesta otvorena su u sedam, a zatvaraju se u 20 sati. Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.500.165 građana, na pokrajinskim u Vojvodini 1.669.734, a na beogradskim izborima 1.613.190.

Na glasačkom listiću nalazi se 18 izbornih lista sa ukupno 2.817 kandidata. Na izborima učestvuje sedam izbornih lista nacionalnih manjina, a glasat će se na ukupno 8.273 biračka mjesta

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker