BALKAN

Rodno zasnovano nasilje duboko potkopava temelje našeg društva

Nepotpun odgovor na nasilje nad ženama ugrožava sigurnost društva što na kraju plaćamo životima, poručeno je danas u Sarajevu uoči Treće pregledne konferencije o eliminaciji rodno zasnovanog nasilja, u organizaciji Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu.

Ovim povodom u posjeti Bosni i Hercegovini boravi generalna sekretarka OSCE-a Helga Marie Schmid, koja je i otvorila današnju konferenciju.

Konferencija je okupila predstavnike državnih, entitetskih, kantonalnih i vlasti Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnike institucija za rodnu ravnopravnost i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine. Cilj konferencije je nastavak jačanja uspostavljenog dijaloga i dogovaranje zajedničkih akcija u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Govoreći na konferenciji za novinare prije početka skupa Schmid je istakla kako njeno prisustvo u BiH predstavlja opredjeljenje OSCE-a da zadrži snažno prisustvo u regiji i blisko partnerstvo s BiH.

“OSCE, uključujući i njegovu misiju u BiH koja se temelji na dejtonskom mirovnom sporazumu, stoji čvrsto pri svom dugogodišnjem opredeljenju da pruža podršku putu ove zemlje kao održivo miru, stabilnosti i prosperitetu”, podvukla je Schmid.

Ukazujući na, kako je kazala, sklonosti političkih lidera u BiH da sve više koriste zapaljivu retoriku i podjele i time ugrožavaju stabilnost i jedinstvo ne samo u BiH već i u regiji, Schmid je dodala:

“Ponovo ističem da će OSCE ostati snažno angažovan i raditi na izgradnji povjerenja i društvene kohezije, promovirati vladavinu prava, ljudska prava i temeljne slobode, te podržavati inkluzivno obrazovanje i borbu protiv korupcije, te jačanja integriteta izbornog procesa u skladu s međunarodnim standardima, uključujući tu i podršku radu Centralne izborne komisije u kontekstu predstojećih općinskih izbora u oktobru.”

Pohvalila je uloženi napor u rješavanju problema rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici u BiH, zbog čega je ostvaren značajan napredak, ali, istakla je, predstoji još mnogo posla.

Podsjećajući da istraživanje OSCE-a iz 2019. pokazuje da je gotovo 50 posto žena u BiH doživjelo neki oblik nasilja tokom svog života, Schmid je podsjetila i na šokantne sučajeve femicida u BiH u prošloj, kao I najnoviji koji se desio ove sedmice.

“Sve to uzburkalo javnost i potaklo razgovor o ovim temama. Naša misija u BiH reagovala je neposredno nakon događaja u augustu 2023. godine. Sazvali smo hitan sastanak sa svim ključnim akterima i sa njima započeli otvoren dijalog o borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici. Pružamo podršku u cilju poboljšanja institucionalnog, parlamentarnog i političkog odgovora na ovu pojavu te radimo na izmjenama važećeg zakonskog okvira koji se odnosi na ovu oblast”, kazala je Schmid, te zaključila:

“Rodna neravnopravnost i sistemska diskriminacija žena pojave su kojima svjedočimo svakoga dana i one su prijetnja svim ženama u cijelom svijetu, a naročiti rizik predstavljaju i za marginalizovane grupe uključujući Rome i osobe s invaliditetom. Nepotpun odgovor na nasilje nad ženama ugrožava sigurnost društva što na kraju plaćamo životima.”

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić rekao je kako je rodno zasnovano nasilje značajan izazov s kojim se suočava bosanskohercegovačko društvo.

“Kao ministar bezbednosti, duboko sam posvećen u borbi protiv svih oblika nasilja, a posebno protiv rodnog nasilja. Svi smo kao društvo potreseni onim što je bilo u Gradačcu prošle godine što je šokiralo čitavu Evropu. Rodno zasnovano nasilje predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i duboko potkopava temelje našeg društva”, podvukao je Nešić.

Napomenuo je kako ono ne poznaje ni granice, ni kulturne razlike i zahvata živote ljudi širom svijeta.

“Ova konferencija predstavlja važan korak na jačanju svijesti, razmjene najboljih praksi i razvijanje efikasnih strategija za prevenciju i suzbijanje rodno zasnovanog nasilja. Promocija rodne ravnopravnosti u sektoru bezbjednosti u BiH predstavlja ključni korak ka izgradnji inkluzivnog i efikasnog sistema.

Dodao je kako, nažalost, današnja konferencija počnje u momentima kada stižu vijesti o nemilim događajima koji se desili u Foči.

“Prema informacijama koje ja imam, desio se slučaj femicida, što još jednom govori da o ovom problemu ne smijemo da ćutimo, moramo imati odgovarajuće zakone i moramo kao društvo biti spremni da odgovorimo”, zaključio je Nešić.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Rodno #zasnovano #nasilje #duboko #potkopava #temelje #našeg #društva

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

https://jonnar.com/judi-bola/

https://hometree.pk/wp-includes/judi-bola/

https://www.ucstarawards.com/wp-includes/judi-bola/

https://firstchoicemedico.in/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bestbidonline.co.za/judi-bola/

http://shinesensory.com.au/wp-includes/situs-judi-bola/

https://www.agileextreme.com/judi-bola/

https://pumpera.com.my/judi-bola/

https://www.decorideas.lt/wp-includes/judi-bola/

https://zakaz-loft.ru/judi-bola/

https://sproutemedia.com/wp-includes/judi-bola/

https://votership.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://freebitco.dev/wp-includes/judi-bola/

https://sargamdubai.com/wp-includes/judi-bola/

https://hugeplr.com/situs-judi-bola/

https://www.business-actions-liberte.fr/judi-bola/

https://vednandini.com/judi-bola/

https://rasa-electric.com/judi-bola/

http://daynauanthanhmai.com/judi-bola/

https://rocmont.com/situs-judi-bola/

https://potluckchefs.com/wp-includes/judi-bola/

https://rw-design.cz/wp-includes/judi-bola/

https://artifakt.space/wp-includes/judi-bola/

https://clubhousehotel.com.ar/situs-judi-bola/

https://azmooniha.com/wp-includes/judi-bola/

https://discountrealty.online/wp-includes/judi-bola/

https://www.bobmilano.it/wp-includes/judi-bola/

https://www.oligoflowersbeauty.it/sbobet88/

https://masterclassartacademy.com/wp-includes/judi-bola/

https://bartarazkhod.ir/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bidirdioglu.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://sadirista.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://verticalsprout.com/wp-includes/judi-bola/

https://asanmohaseb.com/judi-bola/

https://spinerco.com/judi-bola/

https://sagartools.com/judi-bola/

https://shahdaab.com/judi-bola/

https://ambriasupply.com/sbobet/

https://www.coleccionantiguedad.com/judi-bola/

http://telebazaryabi.com/judi-bola/

https://www.keerthanuimitations.com/wp-includes/judi-bola/

https://extraordinarylifemagazine.com/wp-includes/judi-bola/

https://mawassim.com/wp-includes/judi-bola/

https://nautiaf.com/wp-includes/sbobet/

https://mob-land.com/

https://duarteveiculosonline.com.br/

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker