NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Rusija će pozvati evropske parlamente da osude spaljivanje Kur’ana

Predsjednica Gornjeg doma skupštine Ruske Federacije Valentina Matvienko osudila paljenje Kur'ana ispred ruske ambasade u Danskoj

Ruski poslanici će pozvati evropske parlamente da osude paljenje Kur’ana, svete knjige u islamu, rekla je u srijedu predsjednica Gornjeg doma skupštine Ruske Federacije Valentina Matvienko, prenosi Anadolija.

“Uputimo u ime Vijeća federacije apel evropskim parlamentima za osudu ovakvih manifestacija i prijedlog da se poduzmu sve mjere kako bi se spriječili takvi bogohulni postupci”, rekla je Matvienko na sjednici u Moskvi.

Zadužila je parlamentarne odbore za vanjske poslove i zakonodavstvo da pripreme relevantno saopštenje i pošalju ga u ime ruskog Vijeća federacije.

“Ovo je blasfemija, ovo je zločin, ovo je raspirivanje nacionalne mržnje. Ljudi zadiru u ono što je sveto muslimanskim vjernicima. Sve razumne snage u svijetu jednoglasno su ne samo osudile, već su i zahtijevale da se takve akcije prekinu”, rekla je Matvienko.

Također je osudila paljenje Kur’ana ispred ruske ambasade u Danskoj i prijetnje predsjedniku Čečenije Ramzanu Kadirovu.

Matvienko je rekla da treba da se pozovu ambasadori zemalja koje dozvoljavaju takve radnje i da ulože protest.

Prošle sedmice su dansko-švedski ekstremista Rasmus Paludan i Edwin Wagensveld, krajnje desničarski holandski političar i vođa islamofobične grupe Pegida, spalili primjerke Kur’ana u Švedskoj, Holandiji i Danskoj

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker