NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Rusija: SAD počinio užasne zločine protiv mnogih država i naroda

Washington mora odgovarati za zločine koje je počinio, rekla je Zaharova u obraćanju na sedmičnoj konferenciji za novinare u Moskvi

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da su Sjedinjene Američke Države (SAD) počinile užasne zločine protiv mnogih država i naroda, javlja Anadolu.

“Washington mora odgovarati za zločine koje je počinio”, rekla je Zaharova u obraćanju na sedmičnoj konferenciji za novinare u glavnom gradu Moskvi.

Odgovarajući na pitanje novinara agencije Anadolu o ubistvu američkih vojnika na jordansko-sirijskoj granici, Zaharova je podsjetila da je američki predsjednik Joe Biden izjavio da će odgovoriti na ovaj napad.

“Po mom mišljenju, Biden nije završio svoju rečenicu. Washington mora odgovarati pred ljudima za zločine koje je počinio. Iz nekog razloga, Biden ne odgovara pred zakonom za nezakonite radnje i strašne zločine protiv mnogih država i ljudi. Vrijeme je da Washington odgovara za zločine koje je počinio. Oni samo znaju kako da odgovore silom. To dovodi do toga da situacija dodatno eskalira, a ne da se riješi”, kazala je.

Američki zvaničnici su objavili da su u nedjelju uvečer tri američka vojnika ubijena, a da je 30 povrijeđeno u napadu dronom na malu američku vojnu bazu u Jordanu.

To je bio prvi put od 7. oktobra da su američki vojnici ubijeni u napadima koje su izvele iračke grupe, što je izazvalo oštre reakcije najviših zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država, uključujući predsjednika Joea Bidena.

Biden je obećao da će oni koji su bili uključeni u napad, “odgovarati” tvrdeći da su napad “izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran i koje djeluju u Siriji i Iraku”.

Teheran je, međutim, odmah negirao bilo kakvu umiješanost u napad. Državna novinska agencija IRNA citirala je stalnu misiju Irana pri Ujedinjenim nacijama da Teheran nema nikakve veze s napadom.

Prethodno je Islamski otpor u Iraku, krovna grupa milicija, preuzela odgovornost za “napade na brojne ciljeve duž granice između Jordana i Sirije”, uključujući kamp Al-Rukban, koji se nalazi u neposrednoj blizini američke vojne ispostave

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker