SVIJET

SAD pruža 245 miliona dolara humanitarne pomoći Sudanu i susjednim zemljama

 Sjedinjene Američke Države SAD pružiće 245 miliona dolara dodatne pomoći Sudanu i susjednim zemljama koje doživljavaju posljedice kontinuirane humanitarne krize, objavio je u utorak državni sekretar Anthony Blinken, javlja Anadolija.

“S ovim finansiranjem, naši humanitarni partneri mogu odgovoriti na nove potrebe koje proizlaze iz trenutnog sukoba, koji je raselio oko 840.000 ljudi unutar zemlje i 250.000 van zemlje od 15. aprila”, rekao je Blinken.

Sredstva iznose oko 143 miliona dolara iz Biroa State Departmenta za stanovništvo, izbjeglice i migracije i 103 miliona dolara humanitarne pomoći Biroa za humanitarnu pomoć Američke agencije za međunarodni razvoj.

“S ovim sredstvima, ukupna američka humanitarna pomoć Sudanu i susjednim Čadu, Egiptu, Južnom Sudanu i Centralnoafričkoj Republici iznosi oko 880 miliona dolara u fiskalnoj 2023. godini”, rekao je Blinken.

Navodeći da su SAD najveći pojedinačni donator na Rogu Afrike, Blinken je rekao da će Washington nastaviti raditi s međunarodnim i lokalnim partnerima na pružanju hrane, vode, medicinske njege i druge pomoći za spašavanje života raseljenim osobama, izbjeglicama i drugima kojima je pomoć potrebna zbog sukoba.

Najmanje 850 civila ubijeno je u Sudanu, a više od 3.300 je ranjeno u borbama između sudanske vojske i Snaga za brzu podršku (RSF) od 15. aprila.

Nakon prvih razgovora Saudijskoj Arabiji, vojska i RSF potpisali su 11. maja deklaraciju o predanosti zaštite civila u Sudanu. Uprkos sporazumu, sukobi su nastavljeni između dva vojna rivala, posebno u glavnom gradu Khartoumu.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021., kada je vojska smijenila prijelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje u potezu koji su političke snage osudile kao puč.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#SAD #pruža #miliona #dolara #humanitarne #pomoći #Sudanu #susjednim #zemljama

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker