NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Šef obavještajne službe Njemačke: Uhapšeni ekstremni desničari imali oružje i konkretne planove napada

Ova grupa je imala veliku mrežu širom zemlje, imali su precizne planove, bili su spremni da koriste nasilje, čak i ako je to značilo ubijanje ljudi, rekao je šef obavještajne službe Njemačke Thomas Haldenwang

Berlin

Grupa krajnjih desničara i bivših vojnih oficira koji su planirali državni udar u Njemačkoj nabavila je oružje i imali su konkretne planove, rekao je šef obavještajne službe te zemlje Thomas Haldenwang.

“Ova grupa je imala veliku mrežu širom zemlje, imali su precizne planove, bili su spremni da koriste nasilje, čak i ako je to značilo ubijanje ljudi”, rekao je Haldenwang za javni servis ZDF u srijedu navečer, prenosi Anadolu Agency (AA).

On je rekao da je grupa bila pod lupom bezbjednosnih agencija u posljednjih nekoliko mjeseci, a vlasti su odlučile da pokrenu antiterorističku operaciju pošto je postalo jasno da grupa ima konkretne planove da nasilnim sredstvima zbaci vladu.

Njemačka policija uhapsila je u srijedu više od 20 ljudi u jednoj od najvećih antiterorističkih operacija u istoriji te zemlje i izvršila pretrese u 150 nekretnina u 11 saveznih država.

Prema tužiocima, ekstremno desničarska teroristička grupa imala je planove da stvori haos širom zemlje i upadne u njemački parlament nasiljem i vojnim sredstvima s ciljem rušenja demokratskog, ustavnog sistema u Njemačkoj.

Većina osumnjičenih bili su sljedbenici ekstremno desnog pokreta Reichsburger (Građani rajha) koji odbacuju legitimitet Savezne Republike Njemačke, a smatraju da zemljom upravljaju pripadnici takozvane “duboke države”.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker