NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Sindikati u Danskoj protive se ukidanju vjerskog praznika

Očekuje se da će "Veliki molitveni dan", koji je 1686. godine proglašen državnim praznikom, biti ukinut kao državni praznik

Sindikati u Danskoj reagovali su na plan koalicione vlade da ukine jedan od 11 državnih praznika kako bi osigurala novac za vojsku, javlja Anadolija.

Lizette Risgaard, predsjednica Danske konfederacije sindikata, izjavila je da je plan ukidanja nacionalnog praznika jasan napad na danski primjer.

Približno 500.000 ljudi potpisalo je kampanju koju je pokrenula konfederacija, koja ima 1,3 miliona članova, kako bi spriječila implementaciju plana.

I udruženja koja predstavljaju vojno osoblje i crkve takođe su protiv plana.

Premijerka Mette Frederiksen je u govoru u parlamentu rekla da su izdaci za odbranu i sigurnost, zdravstvene usluge, psihijatriju i zelenu tranziciju prilično visoki.

Važno je napomenuti da je pitanje odbrane došlo do izražaja u zemlji, posebno s početkom ukrajinsko-ruskog rata.

Koaliciona vlada koju čine Socijaldemokratska partija, Liberalna partija i Umjerena partija odlučila je 15. decembra 2022. godine otkazati jedan od 11 državnih praznika.

Očekuje se da će “Veliki molitveni dan”, koji je 1686. godine proglašen državnim praznikom, biti ukinut kao državni praznik.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker