BALKAN

Sjeverna Makedonija i Turkiye povećat će trgovinsku razmjenu na milijardu dolara

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da ta zemlja i Turkiye žele povećati obim svoje trgovinske razmjene na milijardu dolara na godišnjem nivou, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu primio je u Ankari sjevernomakedonskog kolegu Osmanija.

Osmani je nakon sastanka kazao da Sjeverna Makedonija i Turkiye proslavljaju 30. godišnjicu uspostave bilateralnih odnosa te je dodao da je Turkiye bila prva država koja je priznala nezavisnost i otvorila ambasadu u Skoplju.

“Proteklih godina Turkiye je dala podršku i uspostavila saradnju s mnogim institucijama Sjeverne Makedonije. Zahvalni smo zbog toga. Ovu saradnju potvrdili smo i današnjim potpisivanjem novih memoranduma”, rekao je Osmani.

Zahvalivši se i na turskoj podršci u integraciji Sjeverne Makedonije u NATO, Osmani je kazao da te dvije zemlje zajednički djeluju unutar saveza i zajednički se suočavaju s izazovima.

Ukazujući na dobre odnose na svim poljima, Osmani je kazao da su Sjeverna Makedonija i Turkiye odlučile da obim svoje trgovine povećaju sa 900 miliona dolara na milijardu.

Komentirajući i aktuelni rat između Rusije i Ukrajine, Osmani je kazao da svijet u 21. stoljeću ponovo svjedoči ratu koji se događa u Ukrajini.

“Posjetio sam Ukrajinu i iskazao podršku Sjeverne Makedonije. Podržavamo i poteze Turkiye protiv te vojne invazije. Uvjereni smo da zajedničkim radom i uz uzajamno poštivanje možemo doći do najboljeg rješenja”, poručio je Osmani.

Na upit novinara i procesu integracije Sjeverne Makedonije u Evropsku uniju, Osmani je kazao da je to teško pitanje, jer još uvijek nisu započeti pristupni pregovori, iako je Sjeverna Makedonija na evropski put krenula zajedno s Hrvatskom i Slovenijom.

“Spor s Bugarskom jedna je od kočnica za pregovore. Naravno da su građani Sjeverne Makedonije razočarani, jer je očekivano da se napreduje u procesu ako ispunjavate kriterije i pravite iskorake. Mi nemamo alternative jer smo geografski, ekonomski i svakako oslonjeni na EU i Sjeverna Makedonija želi što prije ispuniti te kriterije i nastaviti svoj put napretka”, poručio je Osmani.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Sjeverna #Makedonija #Turkiye #povećat #će #trgovinsku #razmjenu #milijardu #dolara

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker