BALKAN

Skupština Kosova usvojila nacrt zakona o vantelesnoj oplodnji

Skupština Kosova usvojila je u načelu Nacrt zakona o reproduktivnom zdravlju i medicinski potpomognutoj oplodnji, javlja Anadolu.

Ovaj nacrt zakona, koji nekoliko puta zaredom nije bio usvojen zbog nedostatka glasova i kvoruma za njegovo usvajanje, naišao je na podršku 58 poslanika, četiri poslanika su bila uzdržana, dok je jedan poslanik glasao protiv, od ukupno 63 poslanika koja su učestvovala u glasanju.

Nacrt zakona o reproduktivnom zdravlju i medicinski potpomognutoj oplodnji nalazi se na razmatranju od marta 2023. godine u Skupštini, gde je više puta stavljan na glasanje, ali nije bilo dovoljno glasova. Ovaj nacrt zakona je nekoliko puta izazvao rasprave u Skupštini Kosova, jer su neki poslanici protivili njegovom usvajanju.

Poslanik vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje Eman Rrahmani bio je jedan od najglasnijih poslanika koji se suprotstavljao ovom nacrtu zakona. On je od ministra zdravlja Arbena Vitije zatražio da razmotri predmetni nacrt zakona jer, prema njegovim rečima, u svojoj formi „ugrožava porodicu“. Za njega je problematično što se u jednom od članova zakona pojašnjava da pravo na oplodnju imaju i neudate devojke.

“Ja lično neću učestvovati u ovom glasanju i zamolio sam ministra da to povuče, razgovara o tome i uzme u obzir kritike poslanika“, rekao je Rrahmani.

Ovim zakonom se uređuje organizacija, funkcionisanje, uloga i institucionalna i stručna odgovornost, nadzor, inspekcija za bezbednu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu koja se pruža u oblasti reproduktivnog zdravlja, u cilju očuvanja, promovisanja i unapređenja prava na seksualno i reproduktivno zdravlje.

Nacrt zakona predviđa da se usluga vantelesne oplodnje, poznata pod skraćenicom IVF, primenjuje i u javnom sektoru na Kosovu, pošto je do sada bila moguća samo u privatnim klinikama u zemlji.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Skupština #Kosova #usvojila #nacrt #zakona #vantelesnoj #oplodnji

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker