BALKAN

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu uhapsilo Bahtjarija i Januzija zbog zastrašivanja svedoka

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu uhapsilo je juče Sabita Januzija i Ismeta Bahtjarija na Kosovu, pod sumnjom da su zastrašivali svedoka i oni su danas prebačeni u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu, prenosi Anadolu.

Kako je saopšteno iz Specijalizovanih veća Kosova u Hagu, hapšenje je izvršilo Specijalizovano tužilaštvo, uz podršku Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX).

Na osnovu Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, policija u okviru Specijalizovanog tužilaštva ovlašćena je i nadležna da vrši ovlašćenja koja su Policiji Kosova data kosovskim zakonima.

Optuženima je na dan hapšenja uručena optužnica na njihovom maternjem jeziku. Sudija za prethodni postupak potvrdio je optužnicu protiv Januzija i Bahtjarija 2. oktobra 2023. godine.

U potvrđenoj optužnici se navodi da su Januzi i Bahtjari, u periodu najkasnije od 5. do 12. aprila 2023, imali pojedinačne sastanke sa svedokom 1 kako bi tog svedoka naveli da povuče svoje svedočenje ili da se uzdrži od svedočenja u službenom postupku pred Specijalizovanim većima Kosova, uključujući i korišćenje ozbiljnih pretnji.

U potvrđenoj optužnici se takođe navodi da su Januzi i Bahtjari, kao saizvršioci sa drugim licima, grupno koordinisali pre nego što su lično kontaktirali svedoka 1, kao i posle toga. Po navodima optužnice, takvo postupanje pokazuje da su Januzi i Bahtjari imali nameru da zastraše svedoka 1 i da ometaju službena lica, uključujući tužioce i istražitelje Specijalizovanog tužilaštva, u vršenju službene dužnosti.

U potvrđenoj optužnici, Januzi i Bahtjari se terete za sledeća krivična dela: zastrašivanje i pokušaj ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti upućivanjem ozbiljnih pretnji, kako pojedinačno tako i učestvovanjem u zajedničkom delovanju grupe.

Prvo pristupanje sudu Bahtjarija i Januzija zakazano je za ponedeljak, 9. oktobra, u sudnici Specijalizovanih veća Kosova (SVK) u Hagu.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Specijalizovano #tužilaštvo #Hagu #uhapsilo #Bahtjarija #Januzija #zbog #zastrašivanja #svedoka

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker