EKONOMIJA

Spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u prvih sedam mjeseci 2,56 milijardi eura

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih sedam mjeseci, prema preliminarnim podacima Uprave za statistiku (MONSTAT), iznosila je 2,56 milijardi eura, što je 8,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, javlja Anadolu.

Iz MONSTAT-a je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 411,8 miliona eura, što je 3,6 odsto manje u odnosu na uporedni period. Uvoz je bio veći 11,3 odsto i iznosio je 2,15 milijardi eura.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 19,2 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 22,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljena mineralna goriva i maziva u iznosu od 191,5 miliona eura, koje čine električna energija sa 176,7 miliona eura i ostalo.

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni mašine i transportni uređaji u iznosu od 505,6 miliona eura, koje čine drumska vozila sa 181,4 milion eura i ostalo.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 106,3 miliona eura, Bosna i Hercegovina 54,1 milion eura i Slovenija sa 52,6 miliona eura.

Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija sa 377,7 miliona eura, Kina 246,8 miliona eura i Njemačka sa 198,5 miliona eura.

Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne razmjene (CEFTA) i sa Evropskom unijom (EU).Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Spoljnotrgovinska #razmjena #Crne #Gore #prvih #sedam #mjeseci #milijardi #eura

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker