POLITIKA

Srbija da se sankcioniše zbog agresije na severu Kosova

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da će tokom Samita Evropske političke zajednice u španskom gradu Granadi, zahtevati da Srbija bude sankcionisana zbog čina agresije počinjene 24. septembra na severu Kosova, javlja Anadolu.

Osmani je uoči početka Samita u izjavi novinarima navela da je ovo teško vreme za Evropu u celini, ali posebno za Kosovo koje se nedavno suočilo sa aktom agresije počinjenim 24. septembra od strane Srbije.

“Nadam se da ćemo imati priliku da razgovaramo sa evropskim liderima kako bismo zajedno razgovarali o tome kako se mogu doneti oštre mere i sankcije protiv Srbije, kako ih ne bi ohrabrili da ponovo izvrše ovakav čin agresije. Tražićemo podršku evropskih lidera za obezbeđenje granice između Kosova i Srbije, jer ovo je od suštinskog značaja za očuvanje mira i stabilnosti u celom regionu Zapadnog Balkana”, kazala je Osmani.

Kosovska predsednica upitana da li bi u Granadi moglo da dođe do sastanka između nje i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, odgovrila je da nema razloga za sastajanje pre nego što se usvoje sankcije protiv Vučića.

“Prvo sankcije, a o ostalom možemo da pričamo. Moramo da razumemo da od 24. septembra ne može da bude normalnog posla, Srbija je izvršila ovaj čin preko terorističkih i paravojnih grupa i ugrožavajući Kosovo, ugrozili su ceo evropski kontinent’, rekla je Osmani i dodala da treba zajedno raditi na sprečavanju agresora da širi nit na Zapadnom Balkanu.

Osmani, na poziv predsednika Saveta Evropske unije Charlesa Michela i premijera Španije Pedra Sancheza, u Granadi predstavlja Kosovo na 3. samitu Evropske političke zajednice (EPC).

Ovaj samit će, kako se navodi iz Predsedništva Kosova, okupiti šefove država iz 47 zemalja evropskog kontinenta, kao i lidere evropskih institucija, sa ciljem promovisanja političkog dijaloga i jačanja saradnje na rešavanju najhitnijih pitanja bezbednosti i stabilnosti u Evropi kako bi Evropa bila geostrateški stabilnija.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Srbija #sankcioniše #zbog #agresije #severu #Kosova

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker