BALKAN

Stabilnost i prosperitet u regionu međusobno su zavisni

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, posle sastanka predsednika zemalja učesnica Procesa Brdo-Brioni, održao je zajedničku konferenciju za novinare sa sudomaćinima, predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, javlja Anadolu.

Pendarovski je rekao da je imao čast da ugosti predsednike zemalja učesnica Procesa Brdo-Brioni, koji je, po njegovoj oceni, jedini mehanizam saradnje u regionu na nivou šefova država. On je istakao da je sastanak protekao u konstruktivnoj atmosferi, uz potvrdu značaja regionalne saradnje, zasnovane na iskrenom i otvorenom dijalogu.

Pendarovski je rekao da je želja za članstvom u Evropskoj uniji prisutna u svim zemljama Zapadnog Balkana, bez izuzetka.

“Stabilnost i prosperitet u regionu su međusobno zavisni. Zato je više nego potrebno otvoreno razgovarati o najtežim pitanjima, tražiti održiva rešenja i zatvarati otvorena pitanja. Takođe, zajedničkim naporima moramo da obezbedimo da se Zapadni Balkan u potpunosti vrati na evropsku agendu i da tu ostane“, rekao je Pendarovski.

Predsednik Severne Makedonije je izrazio zadovoljstvo zbog usvajanja Skopske deklaracije, koja sadrži zajedničke zaključke i opredeljenja.

– “Atmosfera na sastanku je bila dobra” –

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović zahvalio je makedonskom kolegi na organizaciji sastanka, istakavši važnost i vrednost ovakve vrste dijaloga.

“Danas je atmosfera na sastanku bila dobra, bolja od prethodna dva susreta. Bilo je primetno i to je ohrabrujući znak. Razgovaralo se o temama koje objedinjuju ili imaju takav potencijal, a o onima koje još nisu rešene nije se razgovaralo, jer je iskustvo pokazalo da je to kontraproduktivno, pa i štetno“, rekao je Milanović.

On je dodao da Hrvatska i Slovenija, zemlje članice Evropske unije, mogu još više pomoći da se ovaj deo Evrope integriše u EU.

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar rekla je da je na sastanku najviše pažnje posvećeno procesu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana. Ona je istakla da Slovenija podržava sve zemlje Zapadnog Balkana u procesu približavanja EU.

“Drago mi je što smo usaglasili tekst Deklaracije. Prošle godine, kao što znate, imali smo samo izjavu. Ove godine smo ga usaglasili pre samog sastanka u Skoplju i konačno usvojili uz neke manje ispravke. Nesumnjivo, posebno mi je zadovoljstvo što će se Proces Brdo-Brioni nastaviti. Imamo dva kandidata za organizaciju sledeće godine i narednih meseci ćemo se dogovoriti gde će biti organizacija“, rekla je Pirc Musar.

Ona je zahvalila i na pomoći koju su zemlje Zapadnog Balkana poslale Sloveniji nakon velikih poplava.

U fokusu ovogodišnjeg skupa u Skoplju bile su evropske integracije, klimatske promjene i iseljavanje mladih. ​​​​​​​Proces Brdo-Brioni prvi put je održan 2013. godine i od tada se sastanci u okviru Procesa Brdo-Brioni održavaju svake godine.

Osnovni cilj ovog procesa je potpuna integracija zemalja regiona u EU, stabilizacija situacije na Zapadnom Balkanu kroz jačanje regionalne saradnje i rješavanje otvorenih pitanja.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Stabilnost #prosperitet #regionu #međusobno #zavisni

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker