EKONOMIJA

Strane investicije u Crnu Goru i dalje u padu, rast jedino u sektoru nekretnina

U Crnoj Gori je nastavljen trend pada stranih direktnih investicija, pa je u prvih šest mjeseci ukupan priliv iznosio 462 miliona eura, što je 10,3 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, javlja Anadolu.

Podaci Centralne banke Crne Gore (CBCG) pokazuju i da je neto priliv stranih direktnih investicija iznosio 267 miliona eura, što je 26,37 odsto manje u odnosu na 2022. godinu.

“U formi vlasničkih ulaganja ostvaren je priliv od 274,7 miliona eura, što čini 59,4 odsto ukupno ostvarenog priliva. U strukturi vlasničkih ulaganja investicije u kompanije i banke iznosile su 51,9 miliona eura i bilježe pad 44,9 odsto”, navodi se u Biltenu CBCG-a.

Kada je riječ o stranim ulaganjima, rast na godišnjem nivou je zabilježen samo u sektoru nekretnina, pa su investicije u ovu oblast porasle 10,5 odsto, na 222,7 miliona eura.

“Državljani Srbije su sa cifrom od 28,55 miliona eura prednjačili kada je riječ o ulaganjima u nekretnine, a slijede Rusi koji su u ovu oblast investirali 33,65 miliona. Nakon njih, slijede Turci i Njemci sa ulaganjima u iznosu od 25,69, odnosno 24,48 miliona eura”, navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu CBCG-a.

Priliv stranih direktnih investicija u formi interkompanijskog duga iznosio je 158,46 miliona eura ili 34,30 odsto ukupnog priliva, što je 7,5 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

“Ukupan odliv stranih direktnih investicija u periodu januar-jun 2023. godine iznosio je 194,93 miliona eura, što je za 28,11 odsto više u odnosu na uporedni period. Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 39,56 miliona, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u našu zemlju iznosila 155,37 miliona”, zaključuje se u izvještaju.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Strane #investicije #Crnu #Goru #dalje #padu #rast #jedino #sektoru #nekretnina

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker