BALKAN

Strateški je interes dati Kosovu status zemlje kandidata za EU

Predsednica Kosova Vjosa Osmani učestvovala je na godišnjem sastanku šefova država regiona u okviru Procesa Brdo-Brioni, koji se održava u Skoplju, u Severnoj Makedoniji, prenosi Anadolu.

Osmani je u svom govoru na zajedničkoj sednici istakla da je, dok zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope razmatra Parlamentarna skupština te organizacije, važno da Kosovo napreduje sa statusom kandidata za prijem u Evropsku uniju, u skladu sa opredeljenjem EU za perspektivu članstva za sve države Zapadnog Balkana.

Ona je kazala da je Kosovo odlučno da nastavi sa dinamikom reformi koje dalje jačaju demokratiju, podržavaju vladavinu prava i podižu životni standard svih građana, bez razlike, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Kosovska predsednica je istakla da je Kosovo od poslednjeg sastanka ovog procesa zabeležilo značajne korake uspeha sa nekoliko aspekata.

“Kosovo je pouzdan partner, dobar komšija i partner koji vredno radi. Stoga je mogućnost za veće kretanje naših građana u Schengen zoni, odlična prilika da to i dokažemo svima u EU“, naglasila Osmani.

U tom kontekstu, ona je naveo i napredak u međunarodnim indeksima koji se odnose na borbu protiv kriminala i korupcije, ljudska prava, oblast informacionih tehnologija I drugo.

U delu svog govora, koji je bio na temu ovogodišnjeg sastanka lidera, Osmani je govorila i o efektima klimatskih promena, istakavši da je Kosovo odredilo svoju zelenu budućnost. ​​​​​​​Osmani je rekla da je zelena tranzicija dobra prilika za otvaranje radnih mesta, povećanje produktivnosti i obezbeđivanje energije.

Istovremeno, u vezi sa perspektivom mladih ljudi na Kosovu, Osmani je rekla da je više od polovine stanovništva Kosova mlađe od 30 godina, tako da “izgradnja sredine u kojoj su mogućnosti za društveni i ekonomski razvoj lako dostupne” predstavlja prioritet za Kosovo.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Strateški #interes #dati #Kosovu #status #zemlje #kandidata

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker