BIHNAJNOVIJE VIJESTI

Sud BiH: Potvrđena prvostepena presuda u predmetu Dušan Ćulibrk

Optuženi Dušan Ćulibrk oglašen je krivim da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana, te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 20 godina

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je 14. decembra 2022. godine donijelo drugostepenu presudu u predmetu Dušan Ćulibrk, kojom je kao neosnovana odbijena žalba branitelja optuženog Dušana Ćulibrka i potvrđena prvostepena presuda od 15. augusta prošle godine, prenosi Anadolija.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine optuženi Dušan Ćulibrk oglašen je krivim da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1, u vezi sa članom 22. KZSFRJ, te mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od 20 godina, navedeno je iz Suda BiH.

Istom presudom određeno je da se vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru, u periodu od 14. februara 2022. do 21. marta 2022. godine, kao i od 15. augusta 2022. godine pa nadalje, uračunava u izrečenu kaznu zatvora.

Optuženi je oglašen krivim što je u toku ratnog stanja u Bosni i Hercegovini, za vrijeme oružanog sukoba između vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, i Armije Republike Bosne i Hercegovine, u općini Bosanska Krupa, u periodu od jula do septembra 1992. godine, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije pri Stanici javne bezbjednosti Bosanska Krupa, na području općine Bosanska Krupa, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, pri tome kršeći odredbe Ženevske konvencije, na način da je, kao saizvršitelj, učestvovao u ubistvu 51 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Protiv ove presude nije dozvoljena žalba, zaključeno je iz Suda BiH.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker